Újra a baloldali jelölt győzött Horvátországban

2005.01.16. 19:26

Újjáválasztották Stipe Mesicet, Horvátország elnöki posztjáért másodszor is ringbe szálló független, de az ellenzéki balközép erők támogatásával indult jelöltet. Mesicet a voksok 71 százalékával választották újra. A kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HZD) jelöltje, Jadranka Kosor család- és veteránügyi miniszter asszony elismerte vereségét.

Fotó:MTI
Újraválasztották Mesicet

A Horvátországban tartott elnökválasztás második fordulója a várakozásoknak megfelelően alakult: a szavazatok több mint 70 százalékának megszerzésével Stipe Mesic megtarthatja elnöki posztját. Stipe Mesic jelenlegi elnök a két héttel ezelőtti első fordulóban alig maradt el a megválasztáshoz szükséges 50 százaléktól.

A horvát elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget, így a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, Stipe Mesic jelenlegi elnök, a balközép pártok jelöltje és a HDZ jobbközép párt által támogatott Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes mérte össze a vasárnap tartott második fordulóban erejét.

Vasárnap este Jadranka Kosor elismerte vereségét. Kosor 29 százaléknyi szavazatot kapott az első fordulónál valamivel kisebb részvétel mellett tartott elnökválasztás második menetében.

Mesic nemzetközileg is jól ismert politikus: korábban horvát miniszterelnök, azt megelőzően pedig a volt Jugoszlávia utolsó elnöke volt. Ellenfele, Kosor az első fordulóban mindössze 20 százalékot ért el - írja a BBC News. A két jelölt programja között ugyanakkor nincs jelentős különbség. Mindkettejük fő célja, hogy Horvátországot felvegyék az EU-ba. A csatlakozási tárgyalások márciusban kezdődnek majd, az öt éves elnöki ciklus ideje alatt pedig jelentős előrelépést tehet Zágráb a belépés felé.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK