A nemrég megválasztott palesztin elnök elrendelte, hogy a hírhedt terrorszervezetet, az al-Aksza Mártírjainak Brigádját olvasszák be a palesztin biztonsági szolgálatokba. A biztonsági szerveknek egyúttal megparancsolta, hogy akadályozzanak meg minden újabb támadást Izrael ellen.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendelte, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai épüljenek be a palesztin biztonsági szolgálatokba - közölte hétfőn a szolgálatok egyik vezetője. A név nélkül nyilatkozó vezető hangsúlyozta, hogy a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezet - amely támadások százait intézte már Izrael ellen - "a Palesztin Hatóságon belül folytatja munkáját", és ennek megvalósítását "Abu Mázen (Abbász mozgalmi neve) a lehető legrövidebb időn belül várja".

Abbász Ahmed Korei kormányfővel és Hakam Balaávi belügyminiszterrel lezajlott találkozója során egyúttal elrendelte a palesztin biztonsági szerveknek, hogy akadályozzanak meg minden újabb támadást Izrael ellen. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai két másik palesztin fegyveres szervezettel együtt vállalták azt a múlt csütörtöki, hat izraeli halálával végződő öngyilkos merényletet, amelyet a Gázai övezet és Izrael közötti Karni átkelőnél hajtottak végre. Az akciót követően Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette: befagyaszt minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, amíg Abbász le nem csap a fegyveres csoportokra s véget nem vet az Izrael elleni támadásoknak.

Hétfőn egy névtelenséget kérő magas rangú izraeli illetékes leszögezte: nincs türelmi idő Abbásznak, harcolnia kell a terrorizmus ellen, és egységeinek meg kell akadályoznia a Kasszám rakéták és aknalövedékek kilövését Izraelre. Addig azonban az izraeli erők "éjjel-nappal akcióban lesznek", hogy megfékezzék ezeket a támadásokat. Mint izraeli katonai források megerősítették, hétfő hajnalban is becsapódott négy házilagos készítésű Kasszám rakéta izraeli területre, de ezúttal senki sem sérült meg.