Az indonéz hatóságok legújabb becslései szerint több mint 50 ezerrel több áldozata volt Szumátrán a december 26-i földrengésnek és szökőárnak. Az új hivatalos adatok szerint csak Szumátrán több mint 166 ezren haltak meg, a dél-kelet-ázsiai térségben összesen pedig mintegy 220 ezer életet követelt a természeti katasztrófa.

Legkevesebb 166 320 ember vesztette életét az indonéziai Szumátra szigetének északi részén a hatalmas erejű december 26-i földrengést követő pusztító szökőárban a legújabb adatok szerint - közölte szerdán az indonéz egészségügyi minisztérium. Ez több mint 50 ezerrel haladja meg az előző hivatalos számot.

A legutóbbi hivatalos mérleg 114 717 halálos áldozatot számlált. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szerint a halottak végleges számát talán sosem tudják megállapítani a katasztrófa által leginkább sújtott országban. Az azonban tény, hogyx Szumátra északi részén  mintegy 800 ezer ember maradt hajlék nélkül. Aceh tartomány fővárosa, Banda Aceh lakóinak legalább 14 százaléka életét vesztette a szökőár következtében.

Az újabb adattal már mintegy 220 ezerre tehető a természeti csapás áldozatainak száma.