Elfogadták a szenátorok Rice-ot

2005.01.19. 19:15

Elfogadta az amerikai szenátus külügyi bizottsága Condoleezza Rice külügyminiszter jelölti beszámolóját. Rice-ot kilenc órás kikérdezésnek vetették alá, mielőtt szavaztak volna arról, elfogadja-e a szenátus Bush elnök jelöltjét a külügyi tárca élére. A szenátorok közül ketten szavaztak Condoleezza Rice ellen, köztük John Kerry volt demokrata elnökjelölt. Rice, a korábban biztonsági tanácsadó volt Bush elnök mellett, Colin Powellt váltja a külügyi tárca élén.

Elfogadta az amerikai szenátus külügyi bizottsága Condoleezza Rice külügyminiszter-jelölt beszámolóját. A szenátorok kilenc órán keresztül faggatták Rice-ot, elsősorban az iraki kérdésekről. A kikérdezés során olyakor igen éles hangú szópárbajokra is sor került a szenátorok és Bush elnök jelöltje között.

A szenátus tagjainak többsége Irak ügyében tett fel kérdéseket a jelöltnek. Megkérdezték tőle, hogy vajon megfelelő mennyiségű katonát küldtek-e Irakba, vajon a kiképzés alatt lévő iraki katonák olyan helyzetben lesznek-e, hogy helyettesítsék a kivonandó amerikai csapatokat és vajon elő tud-e állni valamiféle kivonulási stratégiával. A politikus az amerikai csapatok végleges hazatérésének időpontját firtató kérdésekre következetesen megtagadta a választ.

A meghallgatás egyik kínos pillanata az volt, amikor az egyik szenátor - utalva az amerikai kormányzat sokáig fenntartott véleményére, hogy Szaddámnak tömegpusztító fegyverei vannak - megjegyezte, Rice Bushhoz való hűsége "elnyomta igazságérzetét". Ezt azonban visszautasította a leendő külügyminiszter, és közölte a demokrata párti szenátorral, hogy "Nagyon remélem, a jövőben tartózkodni fog attól, hogy kétségbe vonja becsületemet".

Rice válaszaiban elismerte, hogy Bush első elnöki ciklusa során - amikor biztonsági tanácsadó volt az elnök mellett - "születtek rossz döntések", ugyanakkor hozzátette, hogy a végső eredménnyel lehet majd lemérni a döntés helyességét. Rice kénytelen volt elismerni, hogy felkészületlenül vonultak be Irakba, nem volt ugyanis tervük az ország háború utáni újjáépítésére. A külügyminiszter szerint ugyanakkor "sokat tanultak ebből".

Ugyanakkor az egyik demokrata szenátor Rice szemére vetette, hogy összemosták az iraki háborút és a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat, és a Szaddám elleni háborút megtorló csapásként adták el az amerikai közvéleménynek. Rice ragaszkodott ahhoz, hogy tisztán elmagyarázták az amerikaiaknak: Szaddámnak nincs köze a WTC lerombolásához. "A terrorizmushoz való hozzáállása" indokolta a háborút Rice szerint.

A szenátus külügyi bizottsága a kilenc órás kikérdezés után tárgyalni kezdett Rice elfogadásáról. Végül a bizottság 16-2 arányban elfogadta Condoleezza Rice külügyminiszteri jelölését. Bush jelöltje ellen két demokrata szavazott: Barbara Boxer kaliforniai szenátor, és John Kerry, Massachusetts képviselője, aki Bush ellenfele volt a 2004-es elnökválasztáson.

A külügyi bizottság a meghallgatás eredményét a szenátus elé terjeszti. A testület várhatóan a hét végén hagyja jóvá a bizottság döntését. Condoleezza Rice ezt követően váltja fel Colin Powellt a külügyminiszteri székben.

Elbúcsúzott szerdán Colin Powell az amerikai külügyminisztérium munkatársaitól, akik elsöprő tapsviharral ünnepelték a távozó külügyminisztert. A tábornokból lett 67 éves politikus az elmúlt évek amerikai diplomáciai sikereinek nevezte a kapcsolatok javítását Orosszországgal és Kínával, valamint a libériai, haiti és a szudáni válság kezelését. - írja az MTI.

 

Powell a nap során telefonon felhívta Joschka Fischer német, Michel Barnier francia és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy személyesen vegyen búcsút tőlük. A három ország volt az iraki háborút ellenző BT-tagok hangadója. Richard Boucher külügyi szóvivő szerdán közölte, hogy Powell más külügyminisztereket is fel fog hívni telefonon.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK