Újrakezdik az izraeli-palesztin tárgyalásokat

2005.01.19. 18:15

Feloldotta a kapcsolat felvételi tilalmat a palesztinokkal Ariel Saron izraeli kormányfő. A tervek szerint már szerda este megkezdődhetnek a tárgyalások a palesztin szélsőségesek rakétatámadásainak megfékezéséről. Ugyanakkor az izraeli biztonsági kabinet felhatalmezte a hadsereget: készítsen elő egy nagy szabású akciót a Gáza-övezet palesztin fegyveresei ellen.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök feloldotta a tilalmat, amely az új palesztin elnökkel, Mahmúd Abbásszal való kapcsolatfelvételre vonatkozott, és a tervek szerint már szerda este találkozót tartanak izraeli és palesztin biztonsági tisztségviselők, hogy megvitassák a Gázai övezet északi részéből kiinduló palesztin rakétatámadások leállításának lehetséges módozatait - közölték izraeli hivatalos források.

Az izraeli hadsereg rádiója szerint a múlt héten elrendelt tilalom feloldásáról és a biztonságot érintő kapcsolatok folytatásáról szerda délután Saron szűkebb, biztonsági kabinetjének jeruzsálemi ülésén született döntés, miután állítólag Abbász ilyen kérést terjesztett elő.

Az izraeli biztonsági kabinet szerdán felhatalmazta a hadsereget, hogy készítsen elő egy nagy szabású hadműveletet a Gázai övezetben arra az esetre, ha nem szűnnek meg azonnal az izraeliek elleni támadások - jelentette az izraeli közszolgálati rádió. A döntést egyhangúan hozták meg a kabinet tagjai, akik először ültek össze azóta, hogy az Izraeli Munkapárt tíz nappal ezelőtt belépett a kormányba.

A kabinet Ariel Saron kormányfő elnökletével állítólag három hadműveleti tervet tekintett át, amelyet a vezérkar dolgozott ki. Az egyik a Gázai övezet fontos szektorainak megszállását irányozza elő, mindenekelőtt a terület északi részének elfoglalását, ahonnan rakétákat lőnek ki - értesült a rádió.

KAPCSOLÓDÓ CIKK