Rendben zajlik a sátán megkövezése Mekkában

2005.01.20. 15:27

A háddzs, a sátán megkövezés, a moszlimok szent zarándoklatának egyik fontos rítusa tavaly rengeteg halálos áldozatot követelt, a tömeg több hívet agyontaposott. Idén a szaúdi hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, hogy elkerüljék a baleseteket.

A tavalyival ellentétben az idén rendben zajlik a sátán megkövezése nevű szertartás a szaúd-arábiai Mekka mellett fekvő Mínában, ahol tavaly 251 mohamedán zarándok lelte halálát a tumultusban.

A hatóságok becslése szerint mintegy 2,5 millió zarándok vesz részt a rítusban, amely a minden muzulmán számára életében legalább egyszer előírt mekkai utazás - a háddzs - egyik eleme.

Az iszlám szerint Ábrahám volt az, aki megkövezte a sátánt, amikor az megpróbálta eltántorítani attól, hogy isten parancsának engedelmeskedve feláldozza fiát, Izsákot. A hívek erre az eseményre emlékezve kőoszlopokat dobálnak meg kavicsokkal.

"Hála istennek, a sátán megkövezése a lehető legnagyobb rendben folyik" - közölte a szaúd-arábiai tájékoztatási miniszter. "Az előkészületek és az emberek együttműködése, a jelzések figyelembevétele eredményt hozott" - tette hozzá. A biztonságra több mint tízezer rendőr felügyel.

Az előkészületek közé tartozott, hogy a sátánt jelképező három oszlopot áthelyezték az eddigi szűk helyéről, illetve eleve nagyobb, 25 méteres betonsztélékkel helyettesítették, amelyeket méretük miatt könnyebb eltalálni. A tömeg útvonalát is megváltoztatták, hogy áramlása gyorsabb legyen - írja a BBC News. 

Tavaly sokan leestek a Dzsmarat hídról, ezért az alatt lévő sziklás felületet elővigyázatosságból vastag gumiborítással látták el. Kamerákat és egyéb érzékelőket helyeztek ki, hogy torlódás esetén a biztonsági szolgálat és a mentők hamarabb beavatkozhassanak. A zarándokok csütörtökön csak az egyik sátáni jelképet kövezték meg. Pénteken és szombaton visszatérnek a másik kettőhöz.

A hívek szerint nem baj, hogy a szaúdi hatóságok megváltoztatták az évezredes hagyományt, mert az a Mekkába zarándoklók biztonságát szolgálja. "Biztos vagyok abban, hogy Allah elfogadja. A legnagyobb jószándékkal tették" - méltatta a szaúdi hatóságok biztonsági intézkedéseit Dzsamal Adel szudáni zarándok.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK