A pápa is megszólalt az óvszervitában

2005.01.22. 19:49

A katolikus egyházfő megerősítette a római katolikus egyház álláspontját, amely szerint az óvszer helyett az önmegtartóztatás és a házastársi hűség a legjobb módja az AIDS terjedésének megakadályozására. A pápa egy spanyol egyházi tisztségviselő nyilatkozatára reagált, miszerint az óvszer is szerephez juthat az AIDS ellen folytatott küzdelemben.

A katolikus egyházfő egy, a Vatikánban akkreditált új nagykövethez intézett írásos üzenetében tért ki az óvszerhaszálat kérdésére. Mint azt II. János Pál írta, "a Szentszék (...) az élet szentségét tudatosító oktatásban látja a lehetőséget (az AIDS terjedésének megakadályozására), és úgy véli, mindenekelőtt a szexualitás helyes - az önmegtartóztatás és hűség fémjelezte - gyakorlása szükségeltetik e betegség felelős megelőzéséhez". Szavai szerint az óvszerhasználat pártolása csak az erkölcstelen, hedonisztikus életmódot és viselkedést táplálja, s éppen az AIDS terjedéséhez járul hozzá.

Az óvszervita ezen a héten került az újságok címoldalára világszerte, miután egy spanyolországi katolikus egyházi tisztségviselő nyilatkozatában úgy tűnt, megkérdőjelezi az egyház e kérdésben elfoglalt álláspontját. Juan Antonio Martinez Camino atya, a spanyol püspöki konferencia szóvivője azt találta mondani, hogy az óvszer is szerephez juthat az AIDS ellen folytatott küzdelemben. A püspöki konferencia már a nyilatkozat megjelenését követő napon közleményt adott ki, amelyben leszögezte: nincs változás az egyháznak az óvszerhaszálat kérdésében elfoglalt álláspontjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK