Egy magas rangú észak-koreai illetékes azt mondta amerikai kongresszusi képviselőknek, hogy országa atomfegyverrel rendelkezik - jelentette a Radio Free Asia. Észak-Korea hajlandó visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz, és barátként fogja kezelni az Egyesült Államokat mindaddig, amíg Washington "nem rágalmazza Kim Dzsong Il kommunista rendszerét, és nem avatkozik be Észak-Korea belügyeibe".

"Észak-Korea atomhatalom, de nukleáris arzenálja védelmi jellegű, és Phenjannak nem áll szándékában "örökre" atomfegyvereket birtokolni" - ezt állítólag Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes közölte, aki korábban országát képviselte a phenjani atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalásokon. Az észak-koreai politikus szavait Curt Weldon amerikai republikánus képviselő idézte a rádiónak, aki a hattagú amerikai kongresszusi küldöttség élén a múlt héten tett látogatást Észak-Koreában, ahol magas rangú illetékesekkel tárgyalt.

Néhány órával a küldöttség elutazása után Észak-Korea nagy meglepetésre közölte: hajlandó visszatérni a hatoldalú tárgyalásokhoz, és barátként fogja kezelni az Egyesült Államokat mindaddig, amíg Washington "nem rágalmazza Kim Dzsong Il kommunista rendszerét, és nem avatkozik be Észak-Korea belügyeibe".

Észak-Koreáról azt feltételezik, hogy egy vagy két atombombája van. Phenjan azzal hencegett, hogy reaktorainak fáradt plutóniumát atomfegyverekhez használt anyagokká alakítottá át, de hivatalosan soha nem ismerte el, hogy atombombával rendelkezne.

Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország és Kína három fordulóban tárgyaltak az atomfegyverek gyártását célzó phenjani atomprogram beszüntetéséről. A hatoldalú tárgyalások azonban megrekedtek, mert Észak-Korea bojkottálta a tavaly szeptember vége előtt tervezett negyedik fordulót.