Elfogták Abu Muszab az-Zarkávi iraki terrorista egyik alvezérét. Számi Mohammed Al Szaíd al-Dzsaafot számos nagy veszteséget okozó merénylettel gyanúsítják. Állítólag ő volt az aki Nedzsefben bombával megölte a síiták egyik legfőbb vallási vezetőjét, a hatóságok úgy tudják, hogy a bagdadi ENSZ központ elleni merénylethez is köze volt.

Kézre került a legveszélyesebb iraki terrorista vezér helyettese, aki a kormány szerint a legvéresebb pokolgépes merényleteknek, így a bagdadi ENSZ-központ felrobbantásának a fő szervezője volt.

Az Abu Omar al-Kurdinak is nevezett Számi Mohammed Al Szaíd al-Dzsaafot a miniszterelnöki hivatal hétfői bejelentése szerint január 15-én fogták el Bagdadban. Ő Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér helyettese, és a hatóságok szerint a bagdadi pokolgépes merényletek 75 százalékáért ő tehető felelőssé. Köze volt a bagdadi ENSZ-központ ellen 2003 augusztusában elkövetett terorrtámadáshoz, amelyben életét vesztette az ENSZ iraki főmegbízottja, Sergio Vieira de Mello és további 21 ember.

Omar al-Kurdi gyanúsítható a síita szent város, Nedzsef egyik szentélye ellen elkövetett merénylettel is, amely 85 ember halálát okozta. Köztük volt Mohammed Bakír al-Hakím ajatolláh, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa vezetője, az ideiglenes kormányzótanács tagja is. Ő készítette azt a gépkocsiba rejtett bombát, amely végzett Ezzedin Szálimmal, az amerikaiak által kinevezett iraki ideiglenes kormányzótanács elnökével is.

Összességében 32 merényletért vonják felelősségre, amely irakiak százainak a halálát okozta. A hétfői bejelentés szerint al-Kurdi beismerte tetteit, és azt is elárulta, hogy Zarkávitól utasítást kapott egy sorozat merénylet elkövetésére a január végére tervezett választások napján. Elfogása áttörésnek számít a terroristák elleni harcban.

Zarkávi emberei hétfőn is akcióba léptek: két személy életét vesztette az iraki fővárosban reggel, miután egy öngyilkos merénylő a járművével egy úttorlasznak hajtott, és működésbe hozott egy pokolgépet Bagdad nyugati részén, Ijád Allávi ideiglenes kormányfő pártjának székházánál. A miniszterelnök nem tartózkodott az épületben. A merényletet Zarkávi csoportja követte el egy internetes nyilatkozatuk szerint.

Hétfőn elfogták Zarkávi egy másik alvezérét is: Abdallah Mohszen ad-Duleimi a csoport propagandafelelőse volt, Moszulban pedig a hatóságok kezére került Zarkávi egyik fő fegyverszállítója is.