A Moszad 2007-re várja az iráni atombombát

2005.01.24. 20:20

Az izraeli hírszerzés szerint Irán 2007-re saját gyártású atombombával rendelkezik majd. A Moszad szerint Irán az év végére már képes lesz uránt dúsítani. Izrael attól tart, hogy Irán az EU-val lepaktálva szerez hozzájárulást a dúsításhoz. Izrael azzal fenyeget, hogy katonai akcióval akadályozza meg az iráni atomfegyver megépítését. Ugyanakkor Irán bejelentette: nem hajlandó tárgyalni az USA-val addig, amíg a Bush-korány nem változtat fenyegető retorikáján.

Az izraeli hírszerzés szerint Irán, ha nem gátolják meg benne, 2007-ben elkészítheti első atomfegyverét. A Moszad úgy véli, hogy az egyik legfontosabb áttörés, az urándúsítás képességének megszerzése már az idén év végére bekövetkezik. Ez az a pont, ahonnan már nincs megállás (az atombombához vezető úton) - jelentette ki Meir Dagan, a Moszad főnöke a jeruzsálemi parlament külügyi és védelmi bizottságában hétfőn.

Az irániak most arra törekszenek, hogy megállapodást köthessenek Európával, és engedélyt kapjanak az urándúsításra, még ha felügyelet alatt is. Amint megvan ennek a technológiája, (Irán előtt) már szabad a pálya - mondta Dagan, s hozzátette, hogy ettől számítva mintegy két év múlva Irán elkészítheti első nukleáris fegyvereit.

Izrael már többször értésre adta, hogy katonai akcióval is megakadályozza Iránt az atomfegyver megszerzésében. Irak esetében ezt már megtette: 1981-ben izraeli harci repülőgépek megsemmisítették azt az atomkutató központot, ahol Szaddám Huszein rendszere a fejlesztésekkel foglalkozott.

Irán nemrégiben leállította urándúsító kapacitásának a kiépítését egy, az európai hatalmakkal kötött megállapodás alapján. Jeruzsálemben és Washingtonban azonban úgy vélik, hogy Teherán ezzel csak időt akar nyerni.

Dick Cheney amerikai alelnök aggodalma szerint Izrael elébe vághat a dolgoknak, ha meggyőződik arról, hogy Irán elért bizonyos szintet az atomkutatásban. Irán államilag kihirdetett politikai célja Izrael megsemmisítése - mondta a múlt héten.

Nem tárgyal az USA-val Irán

Irán nem szándékozik közvetlen diplomáciai kapcsolatot létesíteni az Egyesült Államokkal, amíg Washington "fenyegető hangnemet" használ vele szemben - jelentette ki az iráni kormányszóvivő Teheránban hétfőn.

"Megmondtuk a múltban: aki fenyegető hangnemben szól hozzánk, annak ugyanilyen hangon fogunk válaszolni. (...) De ha felhagynak a fenyegetéssel és egyenrangú partnerként bánnak velünk, előfeltételek nélkül, akkor fontolóra vesszük a tárgyalást azzal a kormánnyal" - mondta Abdullah Ramezanzadeh újságírók előtt.

George Bush amerikai elnök egy héttel ezelőtt az NBC amerikai tv-állomásnak nyilatkozva nem zárta ki az Irán elleni katonai fellépés lehetőségét arra az esetre, ha a teheráni kormány továbbra sem ad megfelelő tájékoztatást atomprogramjáról, amely Washington gyanúja szerint - Teherán állításával ellentétben - nem kizárólag békés célú.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK