Várhatóan megkettőzik az Oszama bin Laden fejére kitűzött vérdíjat az amerikaiak. 25 millió helyett így 50 millió dollár ütné a kezét annak a fiatal pastunak, aki az amerikaiak reményei szerint felfedi a terroristavezér rejtekhelyének hollétét. A legújabb feltételezések szerint bin Laden valamelyik pakisztáni nagyvárosban bujkálhat.

A Bush-kormányzat várhatóan megkettőzi az Oszama bin Laden nyomára vezető információért nyújtandó díjat - írja a Time amerikai hírmagazin hétfőn. Washington eredetileg 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének fejére - ezt most 50 millióra emelhetik.

Az Egyesült Államok három éve próbálja kézre keríteni a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények fő kezdeményezőjének tekintett terroristavezért, de az eddigi kísérletek nem jártak sikerrel. Nem sikerült például elkapni őt az afgán hegyekben, a pakisztáni határ közelében végrehajtott amerikai akciókban. A legfrissebb hírszerzési információk szerint ráadásul legalább húsz hónapja nem mutatkozott a térségben. 

Mark Kirk republikánus honatya szerint lehetséges, hogy bin Laden nem a hegyekben, hanem valamelyik pakisztáni nagyvárosban bujkál, ahol korábban az al-Kaida több alacsonyabb rangú vezetőjét is elfogták.

"A megnövelt jutalommal olyan fiatal pastut (a pakisztáni-afganisztáni határ közelében élő nemzetiség) keresünk, aki ismeri a dollár értékét, és tudja, miként léphet velünk biztonságosan kapcsolatba" - véli Kirk, aki emlékeztetett, hogy az Irakban Szaddám Huszein fejére kitűzött jutalom vezetett a megbuktatott diktátor elfogásához és fiai, Udaj és Kuszaj megöléséhez.