Schröder Irán ellen sem akar katonai akciót

2005.01.24. 23:07

Gerhard Schröder német kancellár hétfőn a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) újévi fogadásán kijelentette, hogy nem szabad katonai erőt alkalmazni a vitatott iráni nukleáris program körül támadt vita megoldására.

Schröder kancellár és a német közvélemény nagy többsége a 2003-as Irak elleni amerikai-angol hadjáratot is ellenezte, s emiatt feszültté váltak a német-amerikai politikai kapcsolatok. Az újra megválasztott amerikai elnök, George Bush február második felében rövid időre Németországba látogat.

"Megítélésünk szerint nem szabad sor kerülnie katonai akcióra, határozott véleményünkkel barátainknak is tisztában kell lenniük" - jelentette ki a német kancellár Iránnal kapcsolatban. Az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt nem zárta ki a katonai opciót. Washington megítélése szerint Teherán nukleáris fegyver megalkotására tesz kísérletet. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia diplomáciai úton igyekszik lebeszélni Iránt programjának megvalósításáról.

"Ellenezzük azt a lehetőséget, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert, ám politikailag akarjuk megoldani a problémát" - hangsúlyozta hétfőn este a német kancellár.

"Tekintettel arra, hogy Afganisztánban és Irakban még mindig messze vagyunk a kielégítő, békét eredményező megoldástól, nem engedhetünk meg magunknak új konfliktusokat" - szögezte le Schröder.

KAPCSOLÓDÓ CIKK