Önakasztással, illetve önmaga megfojtásával próbált véget vetni az életének 2003 nyarán a guantánamói amerikai támaszpont 23, terrorizmussal gyanúsított foglya - ismerte el hétfőn az amerikai hadsereg.

Az amerikai déli parancsnokság közleményben tudatta: 2003. augusztus 18. és 26. között huszonhárom rab kísérelt meg öngyilkosságot a börtöntáborban ruhadarabokkal és a cellájukban hozzáférhető egyéb eszközökkel. Augusztus 22-én egyszerre tízen próbáltak önkezükkel véget vetni az életüknek. Az amerikai hadsereg közlése szerint az esetsorozat "összehangolt kísérlet volt a táborban folyó munka megzavarására" és arra, hogy elbizonytalanítsa az őrség új váltásának tagjait.

Ugyanebben az évben más öngyilkossági kísérletek is történtek, miután a tábor élére új parancsnokot neveztek ki Geoffrey Miller vezérőrnagy személyében. Az új vezető feladatául szabták, hogy csikarjanak ki a korábbiaknál több információt a foglyokból, akiket az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal, illetve az afganisztáni tálib rezsimmel ápolt kapcsolatokkal vádoltak.