Az iraki biztonsági szervek önkényesen vesznek őrizetbe embereket és rendszeresen kínozzák foglyaikat - állítja a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, amely legfrisebb jelentésében több példával is érzékeltette az iraki őrizetesek közelmúltbeli - a Szaddám Huszein diktatúrája alatt átélthez mindazonáltal nagyon is hasonló - megpróbáltatásait.

 A Human Rights Watch kedden nyilvánosságra hozott jelentésében által tavaly július és október között kikérdezett 90 iraki őrizetes beszámolóira hivatkozott. A felmérés során - amely nem sokkal azután készült, hogy az Ijád Allávi vezette ideiglenes iraki kormány átvette a hatalmat az országot megszálló amerikaiaktól - 72 megkérdezett arról számolt be, hogy kínozták fogvatartói.

Az őrizetesek elmondása szerint az iraki biztonsági szervek emberei rugdalták, ütlegelték, pofozták, vagy hátrakötözött kezükre csomózott kötéllel felfüggesztették őket. A kínzások eszköztárába tartozott az is, hogy vallatóik áramot vezettek érzékeny testrészeikbe, illetve napokra bekötötték a szemüket vagy megbilincselték őket, esetleg egyszerre alkalmazták mindkettőt.

A jelentés megemlítette azt is, hogy az iraki biztonsági szervek önkényesen vesznek őrizetbe embereket, akiket akár négy hónapig is fogva tartanak a bírósági eljárás előtt, s nem megfelelő módon bánnak a fiatalkorú őrizetesekkel sem.

"Az iraki népnek ennél jobbat ígértek Szaddám Huszein kormányának bukása után" - hangoztatta Sarah Leah Whitson, az emberi jogi szervezetnek a közel-keleti és észak-afrikai térséggel foglalkozó vezetője.

A Human Rigths Watch jelentése egyúttal azzal vádolta az iraki ideiglenes kormányt, hogy tevékenyen részt vett vagy legalábbis cinkosként viselkedett az alapvető emberi jogok e súlyos megsértésében. A dokumentum nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy a javarészt az Egyesült Államok anyagi támogatásával Irakba küldött nemzetközi rendőri tanácsadók is szemet hunytak a kirívó jogsértések felett.

Az iraki igazságügyminiszter nem kérdőjelezte meg a Human Rigths Watch jelentésében foglaltakat, hanem azzal védekezett, hogy nem lehet elvárni az igazságszolgáltatás makulátlan működését egy olyan háború dúlta országban, mint Irak.

A Human Rights Watch jelentése csak az iraki visszaéléseket vizsgálta, nem vette górcső alá az amerikai katonák által elkövetett jogsértéseket. Tavaly mindazonáltal hatalmas botrány kerekedett abból, hogy nyilvánosságra került fényképfelvételek tanúsága szerint amerikai katonák az Abu Graib börtönben kínzásoknak vetették alá és megalázó helyzetekbe kényszerítették az iraki őrizeteseket.