Az iraki és afganisztáni kiadások fedezésére további 80 milliárd dollárt fog kérni George Bush elnök a kongresszustól a folyó pénzügyi évre az USA Today keddi beszámolója szerint. A pótköltségvetési kérelem hírével egy időben számolt be a sajtó arról, hogy a kormány az Irakban állomásozó 150 ezer amerikai katonából 120 ezret még legalább két éven át a közel-keleti országban akar tartani.

A 80 milliárd dollárból az iraki és afganisztáni katonai kiadásokat és a terrorizmus elleni globális háború költségeit pénzelik. Az összeg nagy részét az iraki háború terhét viselő szárazföldi erők kapják. Az Egyesült Államok új bagdadi nagykövetségének másfél milliárd dolláros költségét is a 80 milliárdos összegbe foglalják.

A kérést hivatalosan február 7-én terjesztik a kongresszus elé, amikor az elnök benyújtja a 2006-os pénzügyi évre szóló költségvetési tervet, a részletről azonban hamarosan tájékoztatni fogja a törvényhozókat Joshua Bolten, a Fehér Ház költségvetési tanácsadója.

Az iraki háború költségeit az elnök volt gazdasági tanácsadója, Lawrence Lindsey eredetileg összesen 200 milliárd dollárra becsülte. A kongresszus eddig 203 milliárd dollárt hagyott jóvá a védelmi tárcának a két háború és a terrorizmus elleni harc céljaira. Ebből az összegből 121 milliárdot az iraki, 53 milliárdot pedig az afganisztáni háborúra, 29 milliárdot pedig a terrorizmus elleni hazai és globális erőfeszítésekre fordítottak. A törvényhozás ezen felül 21 milliárd dollárt bocsátott rendelkezésre az iraki, 4 milliárd dollárt pedig az afganisztáni újjáépítés céljaira.