Elkészült az első, Magyarországnak gyártott Gripen Svédországban. Összesen 14 NATO-kompatibilis gépet kap a magyar légierő a svédektől 210 milliárd forintért.

A magyar felségjelzésű vadászrepülőgépet a magyar és a svéd honvédelmi miniszter jelenlétében mutatták be. A linköpingi repülőgépgyár egyik hangárjában fényshow és zenés műsor keretében gördült ki a függöny mögül a magyar "Griffmadár", amely négy társával együtt 2006 márciusában érkezik majd Magyarországra. Jövő év végéig további két repülőgépet szállít Svédország Magyarországnak. A fennmaradó hét vadászgép pedig 2007-ben, két részletben kerül majd a magyar légierőhöz.

Februárban kezdődik a repülőgépek földi tesztelése, majd több alkalommal a levegőben is kipróbálják a Gripeneket, mielőtt a Magyar Honvédség használatba veszi őket - mondta Magnus Olsson svéd berepülőpilóta.

A NATO-kompatibilis, levegőben utánatölthető korszerű gépek összesen 210 milliárd forintba kerülnek Magyarországnak. A megrendelés ellentételezéseképpen a svédek utakat, vasutat, szállodákat építenek Magyarországon, amelyek a becslések szerint 13-15 ezer új munkahelyet teremtenek. A gépek 30-35 évig lehetnek szolgálatban.