Palesztin rendőröket vezényelnek csütörtöktől a Gázai övezet középső és déli részébe - állapodott meg a gázai palesztin biztonsági szolgálatok főnöke az izraeli hadsereg gázai övezeti parancsnokával.

Músza Arafat tábornok, a gázai palesztin biztonsági szolgálatok főnöke és Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet izraeli katonai parancsnoka kedd este Erez határátkelőn találkozott - közölte egy névtelenséget kérő magas rangú palesztin biztonsági forrás.

A megbeszélés a palesztin rendfenntartó erők mintegy 2500 tagjának a Gázai övezet déli részébe vezényléséről szólt, hogy véget vessenek a palesztin fegyveresek izraeli célpontok elleni rakétatámadásainak. A rendőröket a tervek szerint elsősorban Hán Júnisz és Rafah környékére telepítik, ahol az izraeli biztonsági erők gyakran csapnak össze a szélsőséges palesztin fegyveresekkel.

Az egyezség megszilárdítja a de facto tűzszünetet és hozzásegítheti az új palesztin elnököt a béketárgyalások újraindításához Izraellel.

Arafat és Kohavi tábornok legutóbb a múlt héten folyatott megbeszélést egymással, hogy kijelöljék 2000 palesztin rendőr állásait a Gázai övezet északi részén. A térségből egyetlen rakétát sem lőttek ki Izraelre, miután a rendőröket Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke utasításának megfelelően odavezényelték.

Abbász a hétvégén hallgatólagos megállapodásra jutott a fegyveres csoportok vezetőivel arról, hogy legalább egy hónapon át tartózkodnak az izraeliek elleni támadásoktól.