Emberek ezrei maradtak áram nélkül, és sokan nem tudják elhagyni otthonaikat az USA északkeleti partvidékén, a vasárnapi hóviharok után. Az ítéletidő miatt utak váltak járhatatlanná, a térségben szinte mindenütt megállt a közlekedés. Legalább húsz ember meghalt. A tél Európa jelentős részén is beköszöntött.

Még mindig a vasárnapi heves hóviharok utáni hótorlaszokkal küzdenek Észak-Amerika északkeleti partvidékén. Az USA és Kanada jelentős területein tomboló ítéletidőben az eddigi adatok szerint legalább húsz ember vesztette életét, New Yorkban például hókotró gázolt halálra egy 10 éves kislányt. Massachusettsben 97, Új-Foundlandon 60, New Jerseyben 53 centiméteres hó esett.

A leginkább érintett térség a massachusettsi partvidék, a Cape Cod-félsziget és a Nantucket, illetve Martha's Vineyard nevű szigetek. Itt a jéggé fagyó hó utakat tett járhatatlanná, és a közlekedésen kívül akadozik az elektromos ellátás is. A hatóságok fel is hagytak az utak tisztításával, mivel a heves szél az eltolt havat hatalmas kupacokban hordta vissza az úttestre. Emiatt sokan nem tudták elhagyni otthonaikat.

New Englandban rendkívüli állapotot hirdettek ki vasárnap, amely még kedden is életben volt, jóllehet a bostoni Logan nemzetközi repülőteret hétfőn - 30 órás kényszerszünet után - újra megnyitották. Csakhogy ezután egyórás áramkimaradás is volt a légikikötőben, ahol emiatt nem működtek a liftek és a mozgójárdák.

A rendkívüli téli időjárás azonban nem korlátozódott az USA északkeleti részére. A hatóságok a Nagy Tavak térségétől egészen Floridáig figyelmeztették a lakosokat, hogy igen kemény hidegre számítsanak, amelyet csak fokoz majd az erős szél. Az előrejelzések mínusz 18 fokos hideget jósolnak. Az iskolákat sorra bezárták Virginiától Maine államig.

Eközben a kanadai Új-Skóciát már a harmadik hóvihar sújtotta egy héten belül, a szél 3 méteres hótorlaszokat emelt. Új-Foundlandon egy másik időjárási front heves esőzéseket és jégesőt okozott. A csapadék azonban nem tudott elfolyni a korábbi havazások által elzárt lefolyókon és csatornákon, ezért az állam fővárosának útjai hétfő délutánra járhatatlanná váltak.