Az olasz rendőrség hároméves nyomozás után kedden hajnalban elfogta Bernardo Provenzano 41 éve körözött szicíliai maffiavezér 46 emberét. Az akció megelőző jellegű volt, az elfogott maffiózók ugyanis arra készültek, hogy illegalitásba vonuljanak.

Csaknem félszáz maffiatagot vettek őrizetbe az olasz rendőrök és csendőrök kedden hajnalban, a hírhedt Provenzano-klán ellen indított összehangolt akciójuk során. A cosa nostra, a szicíliai maffia 41 éve körözött egyik fővezére, Bernardo Provenzano 46 emberének begyűjtése megelőző jellegű volt. Az olasz maffiaellenes rendőrség ugyanis attól tartott, hogy a szervezett hálózat tagjainak többsége illegalitásba vonul.

Az utóbbi hónapokban - több mint három éve tartó nyomozás eredményeként - egyre inkább szorult a hurok a maffiózók körül, akiket gyilkosságokkal, védelmi pénzek kizsarolásával, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel vádolnak, főnökük rejtegetése mellett. A nyomozóknak sikerült felgöngyölíteniük azt a hálózatot is, amelyen keresztül a körözött Provenzano információkat és jelentéseket kapott, illetve parancsokat továbbított klánja tagjainak. A kedd hajnali szicíliai elfogásban közel ezer rendőr és csendőr vett részt, akik több száz házkutatást tartottak.