Több mint egymillió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte a varsói bíróság egy lengyel hetilap főszerkesztőjét a pápa megsértése miatt. A főszerkesztő II. János Pál lengyleországi látogatása előtt a pápa életkorából és egészségi állapotából űzött gúnyt.

A pápa megsértéséért 20 ezer zlotyi (1,2 millió forint) pénzbüntetésre ítélte kedden a varsói bíróság Jerzy Urbant, a Nie című szatírikus hetilap főszerkesztőjét, Jaruzelski tábornok egykori kormányszóvivőjét. Az ügyészség eredetileg 3 évre felfüggesztett 10 havi szabadságvesztést és 20 ezer zlotyi pénzbüntetést kért a vádlottra.

Urban 2002. augusztusában, II. János Pál pápa lengyelországi látogatása előtt a Nie című hetilapjában gúnyt űzött a pápa életkorából és egészségi állapotából. A bíróság abban találta bűnösnek, hogy nyilvánosan megsértette egy független állam, a Vatikán államfőjét. Ezért a lengyel törvények értelmében az elkövetőre 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A varsói ügyészség azt követően helyezte vád alá a főszerkesztőt, hogy felháborodott olvasók bepanaszolták Urbant. A per 2004 szeptemberében kezdődött a varsói körzeti bíróságon. Urban azzal védekezett, hogy csupán a szólásszabadság jogát gyakorolta.