Szellemek kísértenek azokon a strandokon, ahol december 26-án végigsöpört a szökőár Thaiföldön - állítják a helyiek. Sokakat megviselt a cunami: többen panaszkodnak arra, hogy hangokat hallanak, vagy folyamatosan az áldozatokból áradó hullaszagot érzik még az után is, hogy a holttesteket összeszedték a partról és a romok közül. Szakértők szerint ez a túlélők természetes reakciója a trauma után. Indonéziában demográfiai válság fenyeget, mert a szökőárt jóval több férfi élte túl, mint nő.

Szellemek kísértenek Thaiföld szökőár sújtotta partjainál. Egyre többen számolnak be arról, hogy találkoztak a katasztrófa áldozataival, hallják a sikolyaikat, vagy egyfolytában hullaszagot éreznek.

 

Egy taxis elmondása szerint külföldi turistákat vett fel egy éjszaka, akik Kata Beachre vitették magukat. A taxis megegyezett az árban, elindult, ám amikor körülnézett észrevette, hogy tuk-tukja, vagyis háromkerekű taxija üres. "Nem tudom túltenni magam rajta. Új munkát kell szereznem, mert el kell tartanom a lányom, de éjszaka nem merek kimenni taxizni" - mesélte a BBC News-nak Lek, a taxisofőr.

 

Lek panasza nem egyedi, a helyiek közül sokan számoltak be arról, hogy a szökőárban eltűnt rokonaik segélykiáltásait hallják a telefonban, vagy folyamatosan érzik a romok alól előtörő hullaszagot, noha a holttesteket már összeszedték. Az esetekben a szakértők semmi különöset nem látnak. A túlélőket segítő pszichológusok szerint az emberek nem tudják magukat túltenni a pusztítás és a veszteségek okozta sokkon: ez okozza, hogy "szellemeket" látnak vagy hangokat hallanak.

 

A szellemtörténetek jellemzően körülbelül tíz nappal a katasztrófa után kezdtek elterjedni. A szakemberek azt is megjegyzik, hogy a média még inkább felerősítette a szökőár lelki hatását.

 

"A televízió a képeivel és azzal, hogy mindenki a katasztrófáról beszélt, sokkal több emberre hatott, akik aztán maguk is szellemeket láttak vagy hullaszagot éreztek" - elemzi a média hatását dr. Wanlop Piyamanutham, helyszínen tevékenykedő pszichológus.

 

A sokkhoz ugyanakkor hozzájárul az is, hogy a thai emberek által istenített nyugati turisták nagy számban estek áldozatául a katasztrófának. "A külföldiek nagy hatást gyakorolnak a thaiokra: figyelemre méltó alkatuk van, és a legtöbb esetben gazdagnak és erősnek tűnnek. Ha ilyen emberek ilyen borzalmas körülmények között halnak meg, nem csoda, ha visszatérnek az emberek lelkében, pláne, ha ilyen messze haltak meg hazulról" - magyarázza a szellemjárás okait Piyamanutham.

 

Szerzetesek segítenek

 

A katasztrófa hatására sokan a buddhizmushoz fordultak lelki menedékért. A pszichológusok mellett számos buddhista szerzetes segít a túlélőknek feldolgozni a traumát. Noha Thaiföldön a buddhizmus a legnagyobb vallás, az emberek sok tradíciót megtartottak a buddhizmus előtti animista szertartásokból és babonákból. Úgy gondolják, hogy a szerzetesek majd segítenek megszabadulni a szellemektől, sokan ezért keresik a segítségüket.

 

"Természetesen semmi ilyet nem tudunk tenni" - nyilatkozta Bhikkhu Sugandha, egy kolostor apátja, azt azonban hozzátette, hogy ha az embereknek lelki ápolásra van szükségük, szerzetesei mindig segítenek. "Ilyen időkben a vallás nagyon fontos, mert semmi más nem maradt. A szerzetesek azzal tudnak segíteni, hogy hallgatnak. Ott vannak, és tudatják az emberekkel, hogy olyasvalaki figyel rájuk, akinek jó alapon nyugszik a lelke" - fejtette ki tevékenységük lényegét az apát.

 

Más vallások sokkal közvetlenebb megoldást kínálnak azoknak, akiket a szökőár utáni trauma képei kínoznak: Patong tengerpartján számos kínai ördögűző tűnt fel, aki szertartások segítségével szabadítja meg a hozzáfordulókat a szellemektől. A visszajáró lelkeket étellel próbálják kiengesztelni: a külföldi áldozatoknak pizzát áldoznak a tengerparton, és arra kérik őket, térjenek haza.