Új miniszterelnököt nevezett ki kedden Csen Suj-pien tajvani elnök, saját pártjának egyik - tehetséges tárgyalónak tartott - politikusát állítva az átalakítás előtt álló kormány élére.

Csen Suj-pien elnök Mark Set nevezte ki a miniszterelnöki tisztségre. Az eddig Jü Sji-kun vezette kabinet hétfőn ugyanis testületileg lemondott, hogy a tavaly decemberi parlamenti választásokon elszenvedett veresége után lehetőséget adjon egy stabilabb kormány megalakítására.

Az újdonsült miniszterelnök a Csen Suj-pien vezette függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt stratégája és eddig a második legnagyobb tajvani város, Kao-siung polgármestereként tevékenykedett. A tehetséges tárgyalónak tartott politikusra az a nehéz feladat vár, hogy megbékéljen a decemberi választásokon csekély parlamenti többséget szerzett tajvani ellenzéki pártokkal. Elemzők az új miniszterelnököt elődjénél alkalmasabb személynek tartják arra, hogy konszenzust alakítson ki az ellenzéki pártokkal.

A kabinet átalakítása mindazonáltal várhatóan kevés változást hoz a tajvani kormányzat politikájának irányvonalában. Az új kabinet személyi összetétele vélhetően február elsejéig, az új összetételű törvényhozás alakuló üléséig kialakul. Tajvani sajtójelentések szerint a kulcsfontosságú tisztségek birtokosai közül a nemzetvédelmi és a külügyminiszter, illetve az anyaországi ügyek tanácsának - a Kínával kapcsolatos politika alakításáért felelős testületnek - az elnöke az új kormányban is megőrzi helyét.