Petar Teofilovic vajdasági ombudsman szerint a Vajdaságban jelentős mértékben csökkent az etnikumok közötti incidensnek száma, de még mindig akad rá példa. Az állampolgári jogok biztosa kedden tett jelentést a vajdasági parlament nemzetek közötti viszonyáért felelős bizottságának, s ezzel kapcsolatosan nyilatkozott a Beta belgrádi hírügynökségnek.

Teofilovic szerint a Vajdaságban havonta történnek még "etnikai alapú kilengések". Szerinte sok a becsmérlő falfirka és kisebb incidens, de előfordulnak komolyabb jogsértések is, mint amilyen újságírók és a kisebbségi politikai pártok jeles képviselőinek fenyegetése és zaklatása, illetve verekedés különféle nemzetiségek tagjai között.

A rendőrség legtöbbször szabálysértési feljelentést tett az ilyen incidensek elkövetői ellen, de az ombudsman szerint a szigorúbb büntetések hozzájárulhattak volna az incidensek számának csökkentéséhez és a kedélyek csillapításához. "Az incidenseknek ugyanakkor mély gyökerei vannak, és nem lehet máról-holnapra megoldani a problémát. Általánosságban azt üzenném, hogy nemcsak büntető, hanem megelőző intézkedéseket is kell tenni" - mondta Teofilovic.

A parlamenti bizottság elnöke, László Gyula ugyancsak azon a véleményen van, hogy az elmúlt néhány hónapban bizonyos mértékben csillapodott a helyzet. "Azt hiszem, a szerbiai hatóságok végre megértették, hogy szembesülniük kell ezzel a nagyon komoly problémával. Ugyanakkor úgy látom, hogy az állami szervek még mindig nem végzik jól feladatukat, elsősorban a bíróságok és a rendőrség" - mondta a politikus, aki Teofilovichoz hasonlóan kifogásolja az incidensekért kirótt nem megfelelő büntetéseket.

Az Európai Parlamet tényfeltáró bizottsága a hét végén tesz látogatást a Vajdaságban, hogy fényt derítsen az etnikai színezetű incidensek hátterére és okaira.