A szudáni légierő falvakat bombázott Darfúrban

2005.01.26. 20:40

Egy falut bombázott és állítólag több mint száz embert megölt szerdán a szudáni légierő Darfúr tartomány déli felében - jelentette be az Afrikai Unió.

Ez a tűzszünet súlyos megsértése - mondta Kairóban Jean Baptiste Natama, az Afrikai Unió szudáni ügyekkel megbízott tisztségviselője. A szervezet 1400 tűzszüneti megfigyelőt tart Nyugat-Szudánban. A dárfúri kormányellenes lázadók gyakran adnak hírt arról, hogy a légierőt civilek ellen vetik be, de ezt a kormány cáfolja, és igen ritka, hogy a bombázás hírét az Afrikai Unió megerősíti.

A légierő egyik Antonov típusú repülőgépe Sangil Tabaja települést támadta meg, el-Fásertól 65 kilométerre délre. A támadásról beszámolt a hírügynökségeknek egy közelebbről meg nem nevezett nem kormányzati szerv (NGO) embere is, aki látta a robbanásokat, és a fölöttük keringő Antonov típusú katonai repülőgépet.

Natama közölte, hogy az incidensről szóló jelentést megküldi az Afrikai Unió központjának Addisz Abebába, és az unió külügyminiszteri ülésének is, amely csütörtökön kezdődik a nigériai Abujában, és amelyet csúcsértekezlet követ a hét végén. A csúcstalálkozó egyik témája éppen a dárfúri helyzet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK