A katolikus egyházfő továbbra is mélyen hallgat a homoszexuálisok történelmileg elszenvedett üldöztetéseiről - állapította meg az olasz melegek országos szövetségének elnöke annak kapcsán, hogy az auschwitzi haláltábor felszabadulása alkalmából küldött üzenetében II. János Pál "nem vette a fáradságot, hogy szóljon a náci rezsim által üldözött és legyilkolt melegek ezreinek áldozatáról".

Aurelio Mancuso, az Arcigay elnöke csütörtökön Bolognában azt hangoztatta, hogy a nácik százezer homoszexuálist tartóztattak le, akik közül legalább tízezren elpusztultak a haláltáborokban, a túlélők egy részét pedig a felszabadulás után újból börtönbe vetették ugyanazon törvények alapján. - Az egyházfő egyetlen szóra sem méltatta a homoszexuálisok millióit, akik a mindenféle diktatórikus rezsimek mellett üldöztetéseket voltak kénytelenek elszenvedni az egyházak "történelmi ellenszenve" miatt is. Az aktivista szerint ez nem véletlen, hiszen a katolikus egyház "a jubileumi 2000-es évben sem talált bátorságot ahhoz, hogy bocsánatot kérjen az évszázadok során a melegekkel szemben elkövetett saját bűneiért".

A koncentrációs táborok hierarchiájának a legalsó fokán álltak a rózsaszín háromszöggel megbélyegzett melegek, akiket gyakran saját fogolytársaik is kínoztak. Sokuknak még "a gázkamra kegyelme" sem adatott meg, mert a nácik által végzett sebészeti kísérletezésekbe, kasztrálásokba pusztultak bele - hívták fel a figyelmet olasz melegaktivisták, amikor szerdán este Triesztben, a San Sabba-i egykori koncentrációs táborban felavatták Olaszország első, a homoszexuális áldozatokat felidéző emléktábláját.