Hó borította be Észak-Afrikát

2005.01.27. 17:24

Az '50-es évek óta nem tapasztalt hideg és havazás nehezíti az észak-afrikaiak életét. Algériában és Tunéziában egyes helyeken méteres hó hullott, és jócskán a nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. A rossz idő miatti balesetekben 13-an meghaltak.

A télies időjárás miatt eddig 13-an haltak meg az utakon Algéria északi részén, ahol néhány napja rendkívüli hideg van, és a hóesés több régiót megbénított vagy elvágott a külvilágtól. Csak az elmúlt 24 órában 47-en sebesültek meg a rossz idő miatti közúti balesetekben.

A helyiek emlékei szerint ekkora hó az ´50-es évek óta nem zúdult az országra. Szokatlan módon hatalmas pelyhekben hullott a hó a Földközi-tenger partján fekvő városokban, köztük a fővárosban, Algírban is. Bizonyos északkeleti régiókban a hótakaró vastagsága meghaladta az egy métert is, az iskolák és hivatalok sok helyen már második napja zárva tartanak, az időjárás miatt a légi közlekedésben is fennakadások voltak.

A szomszédos Tunéziában csütörtökre újra kisütött a nap, ám az újságok által csak "szibériaiként" emlegetett hideg még mindig tartja magát. A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szokatlanul zord időjárás a hét végéig kitart.

Az ország északnyugati részén az algériai határhoz közeli hegyekben mínusz 2-4 Celsius-fokot mértek csütörtökre virradóra, és itt is bőségesen zuhogott a hó. A meteorológusok Marokkóban is jelentős hóesést és hőmérséklet-zuhanást jósoltak csütörtökre és péntekre, északon a 800 méter fölötti fennsíkokon, délen pedig a Magas-Atlaszban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK