Washington elégedett az izraeli-palesztin viszony javulásával

2005.01.27. 3:34

Az Egyesült Államok elégedett az izraeli-palesztin kapcsolatokban Mahmúd Abbász palesztin elnökké választása óta történt haladással - közölte az amerikai külügyi szóvivő. George Bush amerikai elnök úgy vélekedett: az önálló palesztin állam négy évnél rövidebb időn belül is létrejöhet.

Richard Boucher szerdai washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta: Washington bátorítónak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket a január elején palesztin elnökké választott Mahmúd Abbász beiktatása után tett annak érdekében, hogy ellenőrzés alá vonja a biztonsági helyzetet. Az amerikai kormányzat bátorítónak tartja azt is, hogy Izrael hajlandó ezt válaszlépésekkel viszonozni.

Boucher azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok mindig is együttműködésre ösztönözte a szemben álló feleket, amelyek között meglehetősen építő szellemű együttműködés alakult ki a január 9-i palesztin elnökválasztást megelőző egy hónapban, és tart azóta is. A szóvivő ezt ígéretes pillanatnak nevezte és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiveszi részét e folyamatból.

Washington növekvő derűlátását tükrözte azt is, hogy George Bush amerikai elnök az al-Arabíja arab nyelvű tévének nyilatkozva úgy vélekedett: az önálló palesztin állam négy évnél rövidebb időn belül is létrejöhet. Bush, aki tavaly novemberben egy konferencián négy évben határozta meg a palesztin állam létrehozásának várható időtartamát, most elzárkózott attól, hogy pontos menetrendet határozzon meg e cél elérésére.

Vezető izraeli és palesztin személyiségek szerdán befejezték magas szintű tárgyalásaik első fordulóját, és a jövő héten újra találkoznak, hogy csúcstalálkozót készítsenek elő. Ez lenne az első találkozó Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász új palesztin elnök között, amióta Abbász ebben a hónapban a néhai Jasszer Arafat örökébe lépett, újra feltámasztva a reményt a közel-keleti béke megteremtésére vonatkozólag.

KAPCSOLÓDÓ CIKK