Perektől tartva nem végeznek szervátültetéseket a moszkvai transzplantációs intézetben. A tavaly elfogadott új szervátültetéssel kapcsolatos törvények értelmében ugyanis könnyen bírósági eljárást indíthatnak az orvosok ellen, ha olyan elhunyt szerveit ültetik be, akinek hozzátartozói nem egyeznek bele, hogy felhasználják azokat.

A moszkvai transzplantációs intézetben leállították a szervátültetéseket, attól tartva, hogy "előre megfontolt gyilkosság" vádjával bírósági eljárást indítanak az operáló orvosok ellen - jelentette be szombaton a klinika vezetője, Dmitrij Sumakov akadémikus Szentpéterváron, a szívműtéten átesett betegek rehabilitációjával foglalkozó konferencia záró sajtóértekezletén

Sumakov közölte, hogy az elmúlt négy hónapban a klinikán csupán egyetlen veseátültetést végeztek, jóllehet az elmúlt években évente 250-300 hasonló műtétre, 30 szív- és néhány májátültetésre is sor került.

Az Oroszországban tavaly elfogadott új, a szerv- és szövetátültetésekre vonatkozó törvény értelmében a szervadó donornak még életében, illetve elhunyta után hozzátartozóinak hozzá kell járulniuk a szerv kivételéhez. Nagy port vert fel, amikor tavaly ősszel a hozzátartozók követelésére hatóságilag leállították a transzplantációs műtétet egy balesetben elhunyt személyen, s a beavatkozást végző orvosok ellen bírósági eljárást indítottak.

Sumakov akadémikus emlékeztetett rá, hogy bármilyen módszerrel próbálnak segíteni a szervátültetésre szoruló krónikus betegeken, "tragikusan magas" az elhalálozási arányuk.