Ukrajnába készül áttelepülni az üldözött orosz mágnás

2005.01.29. 11:16

Borisz Berezovszkij, emigrációban élő orosz mágnás azt tervezi, hogy Londonból, ahol politikai menekült státust élvez, áttelepül Ukrajnába - jelentette szombaton a Gazeta.ru orosz internetes újság.

"Hivatalosan bejelentem, hogy szándékomban áll átköltözni Ukrajnába" - mondta a Gazeta.ru orosz internetes újságnak Borisz Berezovszkij, emigrációban élő orosz mágnás, hozzátéve, hogy az áttelepülést reményei szerint gyorsan, "néhány hónapon belül" le tudja bonyolítani.

 

"Emigrációba kényszerítettek és most olyan környezetben akarok élni, amelyben felnőttem, közelebb Moszkvához és olyan kultúrában, amelyben felnevelkedtem" - közölte a milliárdos üzletember, aki ellen Oroszországban elfogatóparancs van érvényben. Berezovszkij meggyőződésének adott hangot, hogy a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnöksége alatt működő új kijevi kormány nem fogja kiadni Oroszországnak.

 

Elmondta, hogy nem kezdett tárgyalásokat az új ukrán hatalommal, mert kész tények elé akarja állítani a kijevi vezetést. Ukrajnának tehát "választania kell, hogy a politikai menekültekre vonatkozó genfi konvenció megsértésével kiad (Oroszországnak), vagy megerősíti Viktor Juscsenko elnök fogadkozásait, hogy demokratikus államot építenek" - közölte az interjúban.

 

Berezovszkij 2001 októbere óta él emigrációban Nagy-Britanniában és politikai üldözés áldozatának tekinti magát. Oroszországban sikkasztással, nagy összeggel elkövetett csalással, hatalommal való visszaéléssel és maffiakapcsolatokkal vádolják. A befolyásos üzletember Borisz Jelcin elnöksége alatt közel állt a Kremlhez, később azonban konfliktusba került a 2000 márciusában hatalomra jutott Vlagyimir Putyin elnökkel, akinek legádázabb ellenfelévé vált. A politikai menekült státust 2003 szeptemberében kapta meg Nagy-Britanniában.