Nyolc év börtönt kapott Hágában Pavle Strugar volt szerb tábornok Dubrovnik 1991-es szétlövetéséért. A 72 éves volt katonatisztre eredetileg 13-15 év börtönt kért az ügyészség, egyebek mellett a genfi konvenció megsértése és gyilkosságok miatt. A vádirat szerint a hadműveletek során "indokolatlan pusztítást okoztak, szándékosan semmisítettek meg történelmi és vallási emlékeket".

Bűnösnek találta és nyolc évi börtönbüntetésre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék hétfőn Pavle Strugar volt szerb tábornokot a horvátországi Dubrovnik 1991-es véres ostromának irányításáért.

A három hónapos ostrom a frissen függetlenné vált Horvátország ellen indított jugoszláv hadjárat elején történt, annak egyik legkegyetlenebb fejezete volt: összesen 50 civil emberéletet követelt több száz sebesült mellett, és súlyos károkat okozott az ENSZ kulturális örökségéhez tartozó óvárosi részben. A szerb és montenegrói hadsereg 1991 végén - négy hónappal azután, hogy Horvátország bejelentette kiválását Jugoszláviából - vette tüzérségi tűz alá a Horvátország déli részén fekvő, nagy múltú, kulturális emlékekben gazdag várost. A vádirat szerint a hadműveletek során "indokolatlan pusztítást okoztak, szándékosan semmisítettek meg történelmi és vallási emlékeket".

Strugar a térségbe vezényelt jugoszláv erők parancsnoka volt, és a bíróság egyebek mellett polgári személyek elleni támadásért, a háborús szokások megszegéséért ítélte el, miután nem akadályozta meg a polgári személyek elleni atrocitásokat. Az ENSZ-törvényszék gyilkossággal és azzal vádolta őt és parancsnoktársait, hogy megsértették a háború idején a polgári lakosság megkímélését célzó genfi konvenciókat, illetve a hadijogot. A vád 13-15 év börtönt kért a tábornokra.

Strugar négy éve önként jelentkezett a törvényszék előtt, de tagadta az ellene szóló vádakat. A 72 éves, beteg altábornagyot meghallgatása után ideiglenesen szabadlábra helyezték, mert a törvényszék a montenegrói hatóságoktól megkapta az ehhez szükséges garanciákat. Később elterjedt róla, hogy nem megy vissza önként Hágába, de tizenhárom hónapja kezdődött perére gyógykezelését is felfüggesztve visszatért. Ügyvédei megromlott egészségi állapotára hivatkozva felmentését kérték.

Ugyancsak Dubrovnik lövetése miatt fogta perbe a törvényszék Miodrag Jokic, Vladimir Kovacevic és Milan Zec tábornokokat is. A 70 éves Jokic admirálist - aki önként adta fel magát, és bűnösségét elismerve vádalkut kötött a testülettel - tavalyelőtt hét év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék. A súlyos pszichikai problémákkal küzdő Kovacevic ügyét a legfrissebb hírek szerint Belgrádnak adja át az ENSZ-testület, Zec ellen pedig, - aki soha nem került Hágába - bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást.