Mindenki a kurdoknak udvarol Irakban

2005.02.01. 14:58

Megkezdődött a hatalmi egyezkedés Irakban. Még tíz nap van hátra a választási eredmények hivatalos közzétételéig, de a találgatás már megkezdődött arról, hogy ki vezeti majd az országot a következő években. Szakértők szerint Irak jövője szempontjából az lesz döntő, hogy a kurdok az USA emberével, Allávival, vagy a síitákkal kezdenek el egyezkedni a kormányalakításról.

Megkezdődött a színfalak mögötti egyezkedés Irakban a választások után. A hivatalos végeredményt ugyan csak több mint egy hét múlva hirdetnek a választási hatóságok, de már mindenki azt találgatja, melyik hatalmi csoport vezeti majd Irakot.

Irakban hagyományosan három hatalmi csoportosulás között zajlik a politikai harc: a síiták, a szunniták és a kurdok között dől el, hogy kinek a kezébe kerül a hatalom. A választást valószínűleg a síiták sokszínű választási szövetsége, az Egyesült Iraki Szövetség nyerte meg, ez azonban még nem jelent automatikusan egyedüli síita kormányzást az országban.

A síiták önmagukban kevesen vannak egy kétharmados szavazáshoz: a kurdokkal, vagy Ijjád Allávi Iraki Lista nevű választási szövetségével kell egyezkedniük ahhoz, hogy nekik tetsző államfő kerüljön Irak élére.

A síiták

A síita választási szövetsége Szisztáni nagyajatollah hívta életre, sokan kételkednek azonban abban, hogy az iraki síiták legerősebb vallási vezetője együtt tudja majd tartani a több irányzatot egyesítő koalíciót. A választási szövetség két fő pártja a Dava, illetve az Iraki Iszlám Köztársaság Legfőbb Tanácsa (Szkiri), természetes riválisai egymásnak.

A választási szövetség erősen vallásos programja ellenére 228 fős választási listájára csak mintegy fél tucat vallási vezetőt vett fel, a többiek világi politikusok. A mérsékeltebb technokraták mellett, mint például a Pentagon kegyvesztett kedvence, Ahmed Csalabi mellett azonban ott vannak a listán a radikális fiatal vezető, Moktada asz-Szadr követői is. Szadr síita radikális hívei 2004 tavaszán fegyveres felkelés robbantottak ki Nedzsef városában.

Fotó:EPA
A síita választási szövetségben ott vannak asz-Szadr emberei is

Elemzők szerint semmi sem szavatolja azt, hogy ha a síiták kormányra kerülnek, szisztáni nagyajatollah nem kezd el egyre inkább Irán felé húzni a síita összetartozás jegyében. Az egyelőre kizárható, hogy Irakban az Iránihoz hasonló iszlám forradalom és egyházi hatalomátvétel történjen, de a radikális vallásos vezetők elég fanatikust tudnak maguk köré gyűjteni ahhoz, hogy súlyos harcokat robbantsanak ki.

A síitákat tovább gyengíti, hogy a miniszterelnöki székre két jelölt is akad a Dava Ibrahim Dzsafarit, a Szkiri Abu Abdil Mahdit indítja a kormányfői tisztért. A hivatalos lista mellett azonban ott van Ahmed Csalabi, vagy Huszein Sarisztáni, akik szintén a miniszterelnöki székre áhítoznak.

A síiták egyelőre úgy gondolják, hogy Szisztáni nagyajatollah tekintélye képes egyben tartani szövetségüket. "Szisztáni áldása van a listán" - nyilatkozta a New York Timesnak Adnan Ali a Dava első embere - "ha bárki a többiek megkerülésével kezdene egyezkedni, vesztes lesz a társadalom szemében."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK