Meggyilkoltak egy hattagú vajdasági családot

2005.02.01. 20:38

Meggyilkoltak egy hattagú magyar családot Horgoson. A gyilkosság a hatóságok feltételezése szerint hat napja történhetett, a család két gyereke ugyanis azóta hiányzott az iskolából. A család állítólag igen jólszituált volt, gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A hatóságok szerint a gyilkosság nem etnikai indíttatású, valószínű, hogy a család kétes üzleti ügyekbe keveredett, és leszámolásnak esett áldozatul.

Holtan találták egy magyar család hat tagját a magyar határon fekvő, többségben magyarok lakta szerbiai Horgoson. A nyomozóhatóságok lezárták a környéket, és hírzárlatot rendeltek el. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerda hajnalban a Magyar Televíziónak elmondta: egyelőre nem tudni, hogy etnikai oka volt-e a gyilkosságnak. Kasza vérfagyasztó és megdöbbentő bűnténynek, "kivégzésnek" nevezte az esetet.

Nem hivatalos információk szerint a gyümölcstermesztéssel foglalkozó, rendkívül jólszituált Szalma családról van szó, amely nemrégiben fogott hozzá egy építkezéshez a falu központjában. Hírek szerint a családi vállalkozásnak Magyarországon is voltak érdekeltségei. A tragédiának feltételezések szerint nincs etnikai indíttatása, a hatóságok eddig annyit közölteK, hogy a brutális bűntény valószínűleg a család üzleti tevékenységével hozható összefüggésbe.

Egyelőre még az sem tisztázott, hogy hogy a rendőrség kitől és hogyan értesült a mészárlásról. A Magyar Szó című vajdasági lap két verziót ismertet. Az első szerint a gyilkosság hat-hét napja történhetett, de a hatóságok csak kedden szereztek róla tudomást, miután az egyik családtag - a nagyapa - kerestetni kezdte két unokáját, mert napok óta nem jártak iskolába. A másodikos és a hatodikos gyerekek nem jelentek meg az iskolában a múlt szerdai, Szent Száva-napi ünnepségen. Hiányzásuk akkor még nem tűnt fel, ugyanis sok gyerek hiányzott betegség miatt. Mivel a gyerekek továbbra is igazolatlanul hiányoztak, az iskola néhány nap múlva felhívta a családot, de csak az üzenetrögzítő jelentkezett.

A másik verzió szerint a szomszédok felfigyeltek arra, hogy a család házánál napok óta senki se takarítja a havat. Ezért értesítették az egyik rokont, aki a rendőrséghez fordult. A rendőrök a házban megtalálták a szülők és a gyerekek holttestét, a melléképületben pedig a családdal élő nagyszülők holttestére bukkantak.

Mivel a gyerekek a múlt hét szerda óta nem jártak iskolába, feltételezhető, hogy a gyilkosság is azon a napon történhetett. A holttesteket kedden Újvidékre szállították, az Orvostudományi Egyetem Törvényszéki Intézetébe. A hatóságok egyelőre csak annyit közöltek a vajdasági Magyar Szó érdeklődésére, hogy nagy erőkkel folyik a vizsgálat. A horgosiak körében tapintható a félelem, a sajtónak nemigen kívánnak nyilatkozni a helybéliek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK