Menesztette a kormányt a nepáli király

2005.02.01. 9:02

Kirúgta a kormányt és saját kezébe vette a végrehajtó hatalmat a nepáli király. Gianendra szerint a lépésre a béke és hatékony demokrácia helyreállítása miatt volt szükség.

Forrás: MTI
Gianendra

Menesztette a kormányt a nepáli király kedden és bejelentette, hogy három évre saját kezébe veszi a végrehajtó hatalmat. Gianendra amellett, hogy megszüntette a Ser Bahadur Deuba kormányfő megbízatását, szükségállapotot is elrendelt. A király azzal indokolta lépését, hogy a Deuba-kabinet képtelennek bizonyult az áprilisban esedékes parlamenti választások megrendezésére, és nem tudta megszilárdítani a maoista felkelők támadásai miatt ingataggá vált belbiztonsági helyzetet.

"Új kormány alakul a vezetésem alatt, amely helyreállítja a békét és a hatékony demokráciát ebben az országban a következő három év alatt" - mondta Gianendra, aki szerint a korona kötelessége a nemzet szuverenitásának védelme.

A király tagadta, hogy puccsot hajtott volna végre, ám jelek erre utalnak: a bejelentéssel egy időben katonák vették körül Ser Bahadur Deuba miniszterelnök házát, valamint egyes médiajelentések szerint más kormánypárti politikusok is házi őrizet alá kerültek. Katmandu utcáin harckocsik járőröznek, megerősítették a kormányzati és pénzügyi központok védelmét, a városi telefonvonalak pedig nem működnek. A repülőjűratokat visszafordították, leállt a telefon és a hírszolgáltatás Nepálból.

Gianendra szerint - aki államfőként egyben a fegyveres erők parancsnoka is - a belbiztonsági erők nagyobb hatáskört kapnak a belső rend megteremtésére. A király megígérte ugyanakkor, hogy az egyéni szabadságjogokat továbbra is tiszteletben tartják.

A keddihez hasonló kormányleváltás egyszer már történt a himalájai királyságban. 2002. október 4-én is hasonló okok miatt menesztette a király ugyancsak Deubát. A jelentős társadalmi nyomás hatására aztán tavaly visszahelyezte tisztségébe a kormányfőt, akit azzal bízott meg, hogy szervezze meg 2005 tavaszára a választásokat, és folytasson béketárgyalásokat a szélsőbaloldali felkelőkkel. Deuba januárban ígéretet tett a választások lebonyolítására, ám a felkelőkkel nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie. A királyság megszüntetését és kommunista köztársaság megteremtését követelő lázadók közölték, csak a királlyal tudnának érdemben tárgyalni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK