Rumsfeld felújítaná az atomfegyverprogramot

2005.02.01. 18:48

Az amerikai védelmi miniszter szerint folytatni kéne azon nukleáris minibombáknak a kifejlesztést, amivel a terroristák föld alatti bunkereit lehetne megsemmisíteni. A kutatásokat tavaly állította le az amerikai kongresszus. A program ellenzői szerint a nukleáris eszközök kifejlesztése újabb fegyverkezési versenyre sarkallna, valamint eltörölné a nukleáris és a hagyományos fegyverek közötti küszöböt.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter folytatni szeretné a kis hatóerejű harcászati atomfegyvereknek tavaly leállított kutatási programját - állítja keddi számában a The Washington Post napilap. A lap szerint Rumsfeld az energiaügyi minisztériumnak küldött memorandumában a bunkertörő nukleáris minibombák kutatási programjának a folytatása mellett érvelt, azt indítványozva, hogy annak finanszírozását építsék be a 2006-os költségvetési tervbe. A tervezetet a jövő héten terjeszti a kongresszus elé George Bush elnök.

A The Washington Post értesülései szerint a költségvetési terv várhatóan 10,3 millió dollárt irányoz elő majd a 2002-ben megkezdett kutatások folytatására. A Los Alamos-i, a sandiai és  livermore-i laboratóriumokban folyó kutatás azért szakadt meg, mert a kongresszus törölte a 2005-ös évre előirányzott 27,5 millió dolláros anyagi fedezetét. A múlt évi becslések szerint a fegyver kifejlesztése 2009-ig 500 millió dollárba kerülne.

A minibombák ellenzői azzal érveltek, hogy az ilyen harctéri nukleáris eszközök kifejlesztése leszállítja az úgynevezett nukleáris küszöböt, illetve elmossa a határt a nukleáris és a hagyományos fegyverek között. A kutatás folytatása fegyverkezési versenyre sarkallna, és megnehezítené Washingtonnak azt a törekvését, hogy más országokat eltántorítson a nukleáris fegyverzet kifejlesztésétől. A program támogatói szerint viszont a nagy hatóerejű nukleáris fegyverek arzenálja nem jelent elrettentést el a terroristák számára. A nukleáris minibombákkal kiiktathatók a terrorszervezetek föld alatti bunkerei, a "lator" államok parancsnoki központjai.

KAPCSOLÓDÓ CIKK