A darfúri népirtás leállítását követeli az ENSZ

2005.02.02. 18:33

A civilek elleni támadások azonnali leállítását követelte Darfúrban tett látogatása után az ENSZ főmegbízottja. A szudáni tartományban két éve folyik háborúskodás a fekete-afrikai lakosok és az arab törzsek között. Az ENSZ szerint a szemben álló felek emberiségellenes bűntetteket követtek el.

A szudáni Darfúrban tett látogatása után civilek elleni támadások azonnali leállítását követelte az ENSZ főmegbízottja. Jank Pronk szerdai kartúmi sajtóértekezletén elmondta: a pusztítás szisztematikusan folyik, a kunyhókat lerombolják, a kutakat betemetik.

A helyi erőforrások fölötti vita két éve fajult nyílt háborúskodássá Darfúr tartományban a fekete-afrikai lakosok és az arab törzsek között. A földművelő feketék két ellenzéki fegyveres csoport alakítottak, velük szemben pedig a kormány támogatásával felállt az arab milícia. Azóta 70 ezer ember meghalt, kétmilliót elűztek lakhelyéről. A menekülttáborokban minden hónapban több ezer ember hal meg.

Az ENSZ több hónapos vizsgálat után hétfőn hozta nyilvánosságra megállapításait a konfliktusról. Az ENSZ szerint a szemben álló felek emberiségellenes bűntetteket követtek el a tartományban. Az öt nemzetközi bíró alkotta vizsgálóbizottság azt ajánlotta, hogy a túlkapásokért felelős személyeket állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé. A háborús bűnösökről összeállított titkos ENSZ-lista 51 nevet tartalmaz, köztük a szudáni kormány és hadsereg tisztségviselőiét, a térségben tevékenykedő milíciák és a felkelők egyes vezetőiét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK