John Kerry apai nagyanyja születési bejegyzésének bekeretezett másolatát átadta Simonyi András nagykövet szerdán az amerikai szenátornak.

A demokrata párti politikus az irodájában folytatott félórás beszélgetésen nagyra értékelte a magyar gesztust. A nagykövet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevében magyarországi látogatásra hívta meg a szenátort, aki a meghívást elfogadta. Időpontját később egyeztetik. John Kerry tíz éve már járt Magyarországon, amelyről kellemes emlékeket őriz.

A bejegyzés tanúsága szerint Löwe Ida 1877 február 22-én délután 3 órakor született Budapesten a Zoltán utca 2. szám alatt Löwe Sziegfrid és Löw Josefina lányaként. Világra jövetelében bába segédkezett

Korábbi sajtóbeszámolók szerint Löwe Idát 1900-ban a Bécs melletti Mödlingben feleségül vette Fritz Kohn. Egy év múlva felvették a Kerry nevet, áttértek a római katolikus hitre, három évvel később pedig kivándoroltak Amerikába.

A másolat átadását már korábban kezdeményezte a nagykövet, de a találkozó elmaradt az elnökválasztási kampány miatt, amelyben Kerry a Demokrata Párt jelöltjeként George Bush elnök kihívója volt, de nem tudta elhódítani tőle a Fehér Házat.

Simonyi András washingtoni magyar újságírónak elmondta, hogy a találkozón szó esett a kétoldalú kapcsolatokról, Magyarország és Kerry szűkebb pátriája, Massachusetts állam közötti együttműködés lehetőségeiről a technológia, a kutatás és a tudományos együttműködés területén. Érintették a vízumkérdést is, amelyben az előrelépés sokban függ attól, hogy két párt konszenzusra jut-e róla a kongresszusban.