Kórházba került kedden este II. János Pál pápa, akin vasárnap óta hatalmasodtak el az influenzás tünetek. A 85. életévét májusban betöltő, Parkinson-kórban is szenvedő egyházfő kórházba szállítását a Vatikán gégehuruttal indokolta.

Karol Wojtylát "elővigyázatosságból" szállították kedden késő délután a római Gemelli klinikára az olasz tv-csatornák és az ANSA hírügynökség vatikáni forrásokra hivatkozó jelentése szerint. Hivatalosan a katolikus egyház egyelőre nem közölt semmit arról, hogy kórházba került a pápa, de az olasz tömegtájékoztatási eszközök tudni vélik, hogy az egyházfőnek erős hörghurutja van, köhög, noha vasárnap este óta már nem lázasodott be újra.

"Az influenza, amelyben a Szentatya három napja szenved, kedd este heveny gégehurut és gégegörcs szövődményekkel súlyosbodott. Ezért úgy döntöttek, hogy sürgősen a Gemelli klinikára szállítják" - tudatta közleményében a szóvivő, aki hozzátette, hogy a katolikus egyházfőt kedd este 22 óra 50 perckor szállították kórházba.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni sajtószóvivő hétfőn még arról tájékoztatta a sajtót, hogy az influenzás tünetek vasárnap jelentkeztek a katolikus egyházfőnél, s Karol Wojtyla orvosai tanácsára átütemezte hétfői programjait. E hétfői szóvivői közlemény nem tért ki arra, hogy az agg, 85. életévét májusban betöltő, s egyebek között Parkinson-kórban is szenvedő, gyakorlatilag tolószékhez kötött egyházfő e heti más programjait miként érintik az influenzás tünetek, de kedden már Navarro-Vall annak bejelentésére kényszerült, hogy a pápa a közeli napokra tervezett kihallgatásait, így szerdai audienciáját is lemondani kényszerült.

Az olasz tömegtájékoztatási eszközök e bejelentés kapcsán emlékeztettek arra, hogy a pápa vasárnapi úrangyala imádsága idején a szokottnál is gyengébbnek tűnt, s elhaló hangja kifejezetten meghűlésre is utalt.

A római Agostino Gemelli klinikán egyelőre nem utalnak jelek, komolyabb biztonsági intézkedések arra, hogy a pápát itt kezelik, de az összegyűlt újságírókat nem engedik be az egészségügyi komplexum területére.

Karol Wojtyla legutóbb 2003 szeptemberében kényszerült akut betegség miatt programjainak megváltoztatására, akkor is általános audienciája maradt el.

Olaszországban január közepe óta támad az influenza, eddig több mint egymillió megbetegedést észleltek, főleg a gyermekek körében, ugyanis az idősebb korosztály a kockázatok miatt jelentős arányban kap védőoltásokat. A járvány a szakértők szerint február első felében tetőzik, aztán fokozatosan alábbhagy.