Kizárható az etnikai indíték a horgosi családirtásban

2005.02.02. 15:53

Kizárható az etnikai indíttatás a horgosi családirtásban. A nyomozást vezető vizsgálóbíró szerint a hattagú család nem azért lett gyilkosság áldozata, mert magyarok voltak. A család a helyiek szerint jómódú volt, gyümölcskereskedéssel foglalkoztak, magyarországi vállalkozásaik is voltak. A rendőrség szerint pénzügyi leszámolás állhat a gyilkosság hátterében. A helyiek közül többen olyan véleményen vannak, hogy a gyilkosságokat - kegyetlenségük miatt - háborús veteránok hajtották végre.

Kizárható az etnikai indíttatás a horgosi családmészárlásban a rendőrség szerint. A nyomozást vezető Snjezana Lekovic, a szabadkai kerületi törvényszék vizsgálóbírója szerint a hattagú magyar családot nem nemzeti okok miatt irtották ki. Lekovic szerint helytállóak azok a nem hivatalos értesülések, hogy az áldozatok otthonát felforgatták. A nyomozók kedd reggel kezdték meg a helyszínelést, s szerda kora délután még javában tartott az eljárás. Lekovic a nyomozás sikere érdekében többet nem kívánt elárulni.

A vizsgálóbíró hivatala kedden rövid közleményt adott ki, amelyben a korábbi értesüléseihez képest az az új információ, hogy a kikindai és a szabadkai rendőrség munkájába bekapcsolódtak a szerbiai belügyminisztérium technikai-kriminalisztikai, nyomtani és igazságügyi orvos szakértői is. A közlemény szerint a jellegzetesen magyar vezeték- és keresztnevű áldozatok - az Sz. család - 67, 65, 36 és 34 évesek, illetve ketten közülük gyerekek - írta az MTI.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a rendőrség kitől és hogyan értesült a mészárlásról. A Magyar Szó című vajdasági lap két verziót ismertet. Az első szerint a gyilkosság hat-hét napja történhetett, mert a másodikos és a hatodikos gyerekek már nem jelentek meg az iskolában a múlt szerdai, Szent Száva-napi ünnepségen. Hiányzásuk akkor még nem tűnt fel, ugyanis sok gyerek hiányzott betegség miatt. Mivel a gyerekek továbbra is igazolatlanul hiányoztak, az iskola néhány nap múlva felhívta a családot, de csak az üzenetrögzítő jelentkezett. A hatóságok viszont csak kedden szereztek tudomást a gyilkosságról, miután az egyik családtag - a nagyapa - is kerestetni kezdte két unokáját, mert megtudta, hogy a gyerekek napok óta nem jártak iskolába.

A másik verzió szerint a szomszádoknak tűnt fel, hogy az Sz. család portája elől senki nem söpörte el a havat, ezért értesítették a rokonságot, akik felvették a kapcsolatot a rendőrséggel.

Forrás: [origo]
Egy hétig feküdtek a holttestek a házban

A belgrádi médiában kétféle magyarázat látott napvilágot a bűntényről: az első szerint az egyik családtag kiirtotta hozzátartozóit, majd magával is végzett, a másik szerint pedig kívülálló személyek irtották ki az egész családot. A sajtó az első verziót valószínűtlennek tartja, gyakorlatilag elveti.

Szécsi Gusztáv horgosi polgármester megerősítette a korábbi értesüléseket, miszerint, a meggyilkolt család gyümölcs - alma és barack - termesztésével, illetve kereskedelmével foglalkozott. A polgármester ismerte a családot, mert egyik gyümölcsösük szomszédságában volt a polgármester földje.

Jólszituált, más hírek szerint "rendkívül gazdag" családról van szó, amelynek vállalkozásai voltak Szerbia-Montenegróban és Magyarországon is. Egyes hírek szerint a bűntény kapcsolatba hozható a családi vállalkozás üzleti ügyeivel. Szécsi sokat sejtetően megjegyezte a család ügyleteiről: "amennyiben aranyalma termett volna a család összes gyümölcsösében, akkor se tudtak volna olyan életmódot folytatni, mint amilyet folytattak".

A család az utóbbi hónapokban almával kereskedett, a gyümölcsből alkoholt állítottak elő a vásárlók, s állítólag a rendőrség összeállította a gyanúsítottak listáját, amelyen néhány almavásárló neve is fel van tüntetve.

Az MTI nem hivatalos, meg nem erősített információi szerint nemrég Magyarországon megölték a horgosi család egyik üzleti partnerét, ezért nem kizárt, hogy a szerb hatóságok a magyar rendőrség segítségét is igénybe veszik.

Szécsi Gusztáv polgármester szerint a hatezres lélekszámú Horgoson - ahol a lakosság 90 százaléka magyar - nem uralkodott el a félelem, az emberek inkább méltatlankodnak és szörnyülködnek a tragédia miatt. Szécsi sem tartja valószínűnek, hogy a bűnténynek bármi köze lett volna a család magyar voltához.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK