Több napra kórházban marad a pápa

2005.02.02. 18:00

Többnapos kórházi kezelésre szorul II. János Pál katolikus egyházfő. A pápát kedden este vitték be a római Gemelli klinikára. Az egyházfő többször belázasodott, és többször lépett fel nála görcsös köhögés, amely Parkinson-kórja miatt akár halálos is lehet. A vatikáni szóvivő szerint II. János Pál jól van, reggel már együtt misézett személyi titkárával. A pápa még vasárnap lett rosszul, orvosai rábeszélték, hogy hosszabb kezeléssel stabilizálják az állapotát.

Többnapos kórházi kezelésre és pihenésre szorul II. János Pál pápa, akit kedden este vittek be a római Gemelli klinikára, miután vasárnap óta többször is belázasodott, s erősödtek gége- és légcsőgörcsei, köhögése.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta: nyugtalanságra nincs semmi ok, a pápa az éjszaka folyamán kapott kezelésnek köszönhetően kevesebbet köhög, alábbhagyott a láza, s reggel együtt misézett a tizedik emeleten számára mindig fenntartott külön kórteremben személyi titkárával. Az egyházfő állapota és leletei kielégítőek, szívműködése, légzése és anyagcseréje nem ad aggodalomra okot.

Hasonlóan bizakodóan szólt II. János Pál állapotáról szerdán délután az olasz külügyminiszter. Gianfranco Fini szavai szerint a római kormányt örömmel tölti el a reggel kiadott orvosi jelentés, amely arra utal, hogy a páciens állapota javul.

A pápán vasárnap, szokásos úrangyala imádságakor is észlelhetőek voltak már a meghűlés jelei, ezt követően lázasodott be. A heveny gégehurut, légcső- és gégegörcsrohamok miatt orvosai rábeszélték arra, hogy az előrehaladott Parkinson-kórtól is szenvedő agg egyházfő bevonuljon a kórházba.

A Gemelli klinikán azonnal megröntgenezték, s megerősítették az egyházfő orvosainak eredeti diagnózisát. Ugyanakkor a kezelésnek köszönhetően enyhültek a köhögési rohamok, csillapodott a láz, és stabilizálódott a beteg állapota.

A vatikáni szóvivő cáfolta, hogy tudatvesztéses állapot jelentkezett volna a pápánál, s hangsúlyozta azt is, hogy egy pillanatig sem fontolgatták az orvosok egy esetleges gégemetszés szükségességét. A római Gemelli klinikát már kedd éjszaka valóságos ostrom alá vették az újságírók, szerdán pedig a pápa egészségéért imádkozó zarándokok is megjelentek az egészségügyi intézmény előtt.

II. János Pál pápán vasárnap jelentkeztek influenzás tünetek, s ezért előbb hétfői, majd a következő napokra tervezett programjait és kihallgatásait is lemondani kényszerült, szerdán pedig szóvivője azt közölte, hogy több napig marad kórházban.

Fotó: Fábián Évi
Az egyházfő többször szorult már kórházi kezelésre

II. János Pál pápa több mint negyedszázados uralkodása során most nyolcadszor került a római Gemelli klinikára. Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő még az éjjel üzenetben kívánt gyógyulást az egyházfőnek, s folyamatos kapcsolatot tart a Vatikánnal Silvio Berlusconi olasz kormányfő is. Girolamo Sirchia olasz egészségügyi miniszter szerdán délután felkereste a kórházban a pápát. A Gemelli klinikán fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, a pápát saját testőrségén kívül komoly rendőri erők és civil ruhás ügynökök is oltalmazzák, a környéken valósággal nyüzsögnek a járőrök.

A Corriere della Sera című milánói napilap értesülései szerint a pápa nem nagyon akart kórházba vonulni. Kedden azonban ismét belázasodott, s erősödtek görcsös köhögési rohamai, amelyek - mint az olasz lap emlékeztet rá - különösen veszélyesek az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedők számára, hiszen könnyen fulladáshoz vezethetnek. Ezért a pápát korábban sem hagyták nagyon egyedül, hiszen betegségei miatt óvakodni kellett eddig is a fulladástól. Emiatt "elővigyázatosságból" szállították be kedden este 11-kor a Gemelli klinikára, ahol azonnal megröntgenezték, s más vizsgálatoknak is alávetették.

A május 20-án 85. születésnapját ünneplő egyházfő hosszú évek óta súlyos egészségügyi problémáktól szenved, elsősorban az ellene 1981 májusában elkövetett merénylet hatására, amikor Ali Agca török terrorista lövései maradandó egészségkárosodást okoztak. A pápát 1992-ben béltumor miatt operálták, 1993-ban pedig kificamodott jobb vállát kezelték a Gemelli klinikán. 1994-ben egy esés következtében jobboldali combnyaktörést szenvedett, s csípőprotézist kapott. Vakbélműtétje alkalmából 1996-ban kezelték legutóbb a Gemelli klinikán. A mostani betegség előtt 2003 őszén kényszerült hivatalos programjai elhalasztására, illetve lemondására, akkor heveny bélpanaszai miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK