Az Egyesült Államok 135 ezer katonát akar állomásoztatni Irakban, ahol a védelmi miniszterhelyettes szerint a választások bebizonyították, hogy a szövetségesek nem országos felkeléssel állnak szemben.

Paul Wolfowitz a szenátus védelmi bizottságában csütörtökön kijelentette: Irakban "régi és új terroristák szentségtelen szövetsége" akarja lerombolni az alakuló új kormányzatot. A választásokon megmutatkozó magas részvételi arány és a kevesebb erőszak a miniszterhelyettes szerint azt jelzi, hogy a stabilizáció két éve tartó folyamata "sínen van". A kérdésre válaszolva, hogy a következő hat hónapban mennyi lesz az Irakban állomásozó hadsereg létszáma, Wolfowitz azt mondta: 135 ezer. A választások előtt több ezer katona hazaküldését elhalasztották, hogy az állomány elérje a 150 ezer főt, de őket most rövidesen útnak indítják a politikus szerint.

Wolfowitz néhány szenátor bírálatára válaszolt, akik Irakot "ingoványnak" minősítették. "Néhány kétségbeesett ellenállótól eljutottunk 15 ezer ember megöléséig vagy elfogásáig egy év alatt, és emiatt bizonyos szavahihetőségi probléma van az ellenség erejét és természetét illetően" - mondta John McCain arizonai republikánus szenátor.