Kilencszáz palesztin fogoly szabadon engedését hagyta jóvá az izraeli biztonsági kabinet. Izrael a jövő heti béketárgyalások előtt kívánt gesztust gyakorolni a palesztinok iránt azzal, hogy elengedi a foglyokat és kivonul Jerikó városából. A jövő keddi sarm-es-sejki béketárgyalásoktól mindkét fél az erőszak beszüntetését várja. Abbász palesztin elnök szerint a palesztinok már most tűzszünetet hirdettek. Eközben Bush, az Egyesült Állmaok elnöke bejelentette: országa 350 millió dollárral segíti a palesztin hatóságot.

Az izraeli kabinet vezető miniszterei jóváhagyták 900 palesztin fogoly szabadon bocsátását, valamint azt, hogy napokon belül kivonják az izraeli csapatokat Jerikóból. A nemzetbiztonsági kabinet négyórás csütörtöki ülésén fogadta el az intézkedéseket, amelyek célja a bizalom erősítése a jövő heti sarm-es-sejki regionális csúcstalálkozó előtt.

A csúcstalálkozón Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett ott lesz Hoszni Mubarak, Egyiptom államfője, és Abdullah jordániai király. Szaeb Erekat, a palesztin tárgyalódelegáció vezetője optimizmusának adott hangot a találkozó kapcsán. Mint elmondta, palesztin részről "kinyilvánítják az erőszak teljes beszüntetését az izraeliek ellen, éljenek akárhol". Erekat reményét fejezte ki, hogy az izraeliek hasonló választ adnak majd a palesztin békegesztusra.

Úgy tűnik, ez alkalommal izraeli részről is megvan a szándék az erőszak beszüntetésére - írja a BBC News. Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a katonai rádiónak nyilatkozva csütörtökön kifejtette: reméli, hogy "sor kerül majd a hivatalos fegyvernyugvás és bármilyen erőszakos cselekedet felfüggesztésének bejelentésére".

Az izraeli kabinet döntése értelmében 500 palesztin foglyot rögtön a jövő heti csúcs után elengednek, míg 400 három hónap alatt nyeri vissza szabadságát. Az ülésről nyilatkozó egyik kormánytag szerint olyan palesztinokat engednek szabadon, "akiknek kezéhez nem tapad izraeli vér", vagyis nem vettek részt izraeli életet követelő erőszakcselekményben.

Jerikó az első az öt palesztin város között, amelyekből az elkövetkező hetekben kivonul az izraeli hadsereg. A nemzetbiztonsági kabinet jóváhagyta azt is, hogy izraeli-palesztin vegyes bizottság alakuljon a palesztin menekültek sorsáról való döntés céljából - tudósít az MTI.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felszólította Izraelt csütörtökön Rámalláhban, hogy hivatalosan is hirdessen tűzszünetet. Abbász szerint a palesztinok ezt már megtették, most Izraelen a sor.

A palesztin vezető nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a palesztin szervezetek miként hirdettek fegyvernyugvást. Több szélsőséges palesztin csoport megígérte, hogy leállítja az izraeli célpontok elleni támadásokat, de hogy milyen időhatárok között, azt nem rögzítették.

A közel-keleti eseményektől függetlenül George Bush elnök szerdai beszédében bejelentette: 350 millió dollár segélyt kér a kongresszustól a palesztin területek számára. A segélyt a palesztinok politikai, gazdasági és biztonsági reformok fedezésére fordíthatják. Bush elmondta: az Egyesült Államok célja az, hogy két demokratikus állam, Izrael és Palesztina éljen majd együtt a Közel-Keleten, és ennek eléréséhez az USA mindkét félnek segítséget nyújt majd.