Megbuktatja a szerb kormányt a második legnagyobb kormánypárt, a G17 Plus, amennyiben március végéig nem teljesíti a kabinet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) iránti kötelezettségeit.

A liberális technokrata közgazdászokból alakult G17 Plus vezető testülete csütörtök esti közleményében jelentette be, hogy a párt kilép a kormányból, amennyiben Szerbia március végéig nem kap kedvező minősítést Brüsszeltől az úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányra, ami előfeltétele annak, hogy az ország megkezdhesse az Európai Unióval a társulási és stabilizációs szerződésről szóló tárgyalásokat.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa viszont hétfőn egyértelművé tette, hogy az országnak március végéig teljes együttműködést kell létesítenie Hágával, mert ezen múlik a megvalósíthatósági tanulmány kedvező elbírálása.

A Hágával való maradéktalan együttműködés alatt a Nyugat mindig is a feltételezett háborús bűnösök kiadatását értette. Szerbia területén feltételezések szerint jelen pillanatban egy tucatnyi vádlott tartózkodik, beleértve a koszovói háborús bűntényekért megvádolt két tábornokot (a harmadik főtiszt csütörtökön önként az NT elé állt). Hága szerint Szerbia területén bujkál a srebrenicia népirtással vádolt Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok is.

Ha a G17 Plus kihátrál a kisebbségi kormány mögül, az a Kostunica-kabinet biztos bukásához vezetne. Az ellenzéki radikálisok a múlt héten egyértelművé tették, hogy nem karolják fel az egy éve fennálló kormányt, ha a G17 Plus kilép belőle.