A tandíj bevezetése ellen tüntettek Németországban

2005.02.04. 0:58

Német városokban körülbelül 25 ezer diák tüntetett csütörtökön az egyetemi tandíjak bevezetése ellen. Gerhard Schröder kancellár a diákok esélyegyelőségének betartására figyelmeztetett.

A német alkotmánybíróság a múlt héten hozott olyan ítéletet, hogy a tartományok saját hatáskörben dönthetik el: szedjenek-e az egyetemeken az első diploma megszerzéséért is tandíjat. A berlini szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció ezt nem akarja, de Németországban a tanügy alapvetően tartományi hatáskörbe tartozik.

Lipcsében a rendőrség becslése szerint 8 ezer diák, Hamburgban 7 ezer, Berlinben 4 ezer, Mannheimben 3 ezer, Essenben pedig ezer diák tüntetett. A diákok transzparensein az az aggodalom jutott kifejezésre, hogy a tandíjak bevezetésével újabb társadalmi szelekció indul meg. "A tanulás luxus - luxust mindenkinek" - volt olvasható az egyik berlini plakáton.

Cornelia Pieper, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) posztjáról távozó főtitkára úgy vélekedett, hogy a tandíj hozzájárul majd a képzés minőségének és a vonzerejének növeléséhez. A választási körúton Schleswig-Holsteinben tartózkodó szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder az esélyegyenlőség követelményének betartására hívta fel a tartományok figyelmét. "Nem engedhető meg, hogy egy főorvos gyerekének még mindig több esélye legyen a továbbtanulásra, mint egy takarítónő gyerekének" - hangsúlyozta az egyszerű körülmények között felcseperedett, jogász végzettségű kancellár.