Jelentkezett a titokzatos horgosi telefonáló

2005.02.07. 12:18

Egy titokkal kevesebb övezi a Horgoson kiirtott magyar család tragédiáját: belgrádi lapértesülések szerint egy tanítónő édesanyja volt az a titokzatos telefonáló, aki a bűntényt felfedezése előtti estén felhívta az egyik nagyszülőt, és azt mondta neki, keresse fel lánya családját.

A hétfői Vecernje Novosti és a Blic című napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy fény derült a titokzatos telefonáló személyére, akiről eleinte azt hitték, hogy köze lehetett a kegyetlen bűntényhez. Mindkét lap úgy tudja, hogy a kiirtott horgosi család egyik gyerekének tanítónője elpanaszolta édesanyjának, hogy diákja lassan egy hete nem jár iskolába. Az édesanya ezután felhívta a gyerekek anyai nagyapját, és azt mondta neki, hogy keresse fel unokáit. Az asszony a nyomozóknak elmondta: nem mutatkozott be, mert azt hitte, hogy a nagyapa felismerte a hangját. A nagyapa rossz viszonyban volt ugyan lánya családjával, de másnap mégis rászánta magát, elment hozzájuk, nyitott ajtót talált, a házban pedig vérbe fagyott holttesteket.

Mindkét lap megismétli azt a már a korábban is közzétett információt, miszerint legalább két tettes követte el a bűntényt, az egyik behatoló a nagyszülők házában rendezett vérfürdőt késsel, a másik pisztollyal, egy-egy lövéssel oltotta ki a fiatal házaspár és általános iskolás gyerekeik életét. A nagymama volt az egyetlen, aki dulakodott az egyik tettessel. A bűntény után a gyilkosok átöltöztek, de véres nyomokat hagytak maguk után a lakásban.

Új információ a Vecernje Novostiban, hogy állítólag a nagyszülők lakását mindenestül felforgatták, feltörték a fiókokat, szanaszét dobálták az ágyneműt és az áldozatok ruháit, míg a fiatal házaspár házát érintetlenül hagyták. A lap nem zárja ki, hogy ezzel félre akarták vezetni a rendőrséget.

A Blic nem hivatalos információi szerint a meggyilkolt fiatal családfő nem tartotta bankban a pénzét, és hivatalosan nem ő vezette a család magyarországi, illetve szerbiai vállalkozásait. A meggyilkolt nagyapát régi vágású emberként ismerték, aki "szalmazsákban" tartotta pénzét. Sokan tudhattak arról a család magyarországi, szerbiai, montenegrói és boszniai üzleti partnerei közül, hogy a pénzt otthon tartják. A lap szerint ez a kiindulópontja a nyomozásnak. Egyik lap sem tudja, hogy elvittek-e valamit a lakásból, de a hatóságok állítólag nem zárják ki, hogy a tettesek haszonszerzésből irtották ki a család mindhárom generációját.

A Vecernje Novosti megszólaltatta Milovan Salatic szabadkai ügyvédet, aki a kerületi bíróság elnöke volt, amikor a kilencvenes évek derekán ítélkeztek Magda Marinko és társai fölött. Salatic a gyilkosság módjáról arra következtet, hogy a tettesek bosszúból vitték véghez a vérengzést, és üzleti dolgok állhatnak a háttérben. Szerinte ilyen mértékű gyűlölet akkor támad, ha kiterjedt, gyanús, "négyszemközti" üzletekről van szó, s az egyik fél becsapja a másikat. Salatic a bűnjelekből arra következtet, hogy a tettesek profik voltak, de - mint mondta - gyakorta ők is hagynak bőségesen nyomot maguk után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK