Öt év után véget érhet a közel-keleti vérontás

2005.02.08. 16:16

Tűzszünetet kötött keddi egyiptomi találkozóján Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. A megállapodás értelmében a felek kölcsönösen leállítják az egymás elleni erőszakos cselekményeket. A Hamász viszont bejelentette, hogy magára nézve nem tartja kötelezőnek a tűzszünetet.

Tűzszünet megkötését jelentette be kedden Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezett csúcstalálkozó után - írja a BBC. Abbász elmondta: Saron kormányfővel egyetértettünk abban, hogy megállítunk minden izraeliek és palesztinok elleni erőszakos cselekedetet, bárhol történjenek is azok.

A bejelentésre az intifáda 2000-es kitörése óta megtartott legmagasabb szintű palesztin-izraeli találkozón került sor. Az egyiptomi üdülővárosban rendezett megbeszélésen részt vett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király is.

Raanan Gissin izraeli szóvivő a Reuters hírügynökségnek elmondta: a megállapodás értelmében a palesztinoknak be kell fejezniük az intifádát, Izraelnek pedig le kell állítania a palesztinok elleni összes katonai műveletet a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Saeb Erekat palesztin szóvivő megerősítette: a felek kölcsönösen deklarálták az egymás elleni erőszak leállítást. 

Izrael bejelentette azt is, hogy elengednek több száz palesztin foglyot: a 8500 palesztin fogoly közül 900-at engednek szabadon, 500-at a csúcstalálkozó után és további 400-at a közeli hónapokban. Avi Pazner izraeli kormányszóvivő az LCI francia televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a szabadon engedett foglyok között lesz Marván Bargúti palesztin vezető fia, Kasszám is. A tárgyaláson szóba került az is, hogy a zsidó állam fokozatosan kivonja erőit Ciszjordánia palesztin területeiről. Egy magas beosztású palesztin tisztviselő szerint ennek értelmében az izraeli csapatok három héten belül átadják a palesztinoknak az ellenőrzést öt ciszjordániai város fölött.

A bejelentésre árnyékot vet, hogy a tűszünetet a Hamász magára nézve nem tekinti kötelezőnek. Osama Hamdan a radikális szervezet munkatársa az AP hírügynökségnek elmondta: a Palesztin Hatóság elnökének minden erőszakos cselekedet leállításáról tett kijelentése nem kötelezi az ellenállókat, mivel az egyoldalú állásfoglalás volt, nem pedig a palesztin szervezetek közötti párbeszéd eredménye.

A találkozó után bejelentették azt is, hogy Egyiptom és Jordánia nagykövetei négy évi szünet után, feltehetően már napokon belül visszatérnek Izraelbe. Egyiptom és Jordánia 2000 végén szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük Izrael indokolatlanul nagy erővel lépett fel a felkelésben részt vevő palesztinok ellen. Egyiptom visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, Jordánia pedig nem küldte el izraeli állomáshelyére újonnan kinevezett nagykövetét.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK