Orosz bérgyilkosokra utal a horgosi mészárlás

2005.02.09. 17:19

A szerb lapok szerint egy gazdag Csongrád megyei vállalkozó rendelhette meg az Sz. család kiirtását, mert több millió euróval tartozott neki a családfő. A megkérdezett szakértők szerint a leszámolás körülményei arra utalnak, hogy orosz bérgyilkosok végezhettek Sz.-ékkel.

Egy gazdag Csongrád megyei üzletember rendelte meg az Sz. család kivégzést - állítja a belgrádi Vecerne Novosti szerb ügyészségi forrásokra hivatkozva. A szerbek gyanúja szerint a családfő, Sz. Nándor jelentős összegű, több millió eurós kölcsönt vett fel Csongrád megyei ismerősétől, hogy Horgoson szállodát építsen a pénzből. A hitelt azonban nem tudta törleszteni, ezért bosszúból kiirtották az egész családot. A Vecerne Novosti szerint a nyomozáshoz a legtöbb támpontot Sz. Nándor "üzleti könyvei" adták, amelyeket lakásában találták meg. A papírok között megtalálták a szóban forgó magyar üzletember nevét is.

A belgrádi Beta hírügynökség pedig szabadkai igazságszolgáltatási forrásokból úgy értesült, hogy a horgosi gyilkosság ügyét átutalták a szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges ügyészségnek. Ez arra enged következtetni, hogy az Sz. család kiirtása hivatásosok műve, s az elkövetők legalább ketten lehettek. A gyilkosok 7,65-ös kaliberű pisztolyt és kést használtak, s a legfontosabb nyom, amit eddig talált a rendőrség, az kétféle cipőnyom a ház udvarában. A két nagyszülőt leszúrták, a fiatal házaspárt és gyerekeit lelőtték.

A belgrádi Kurir című napilap megszólaltatta Marko Nicovicot, a belgrádi rendőrség volt parancsnokát, aki az orosz maffia "kézjegyét" véli felfedezni a brutális bűntényben. Nicovic szerint az orosz, a fehérorosz és az ukrán maffia ismert a "sok vérrel járó patologikus gyilkosságokról". Szerinte a maffia világának vannak belső szabályai, például az, hogy gyereket nem gyilkolnak. Ezeket a szabályokat azonban az említett három maffia nem tartja be.

A Vecerne Novosti szerint a  bérgyilkosok Magyarországról érkeztek, a magyar maffia megrendelésére hajtották végre a gyilkosságot. A lap névtelen informátora szerint az, hogy gyerekeket is meggyilkolták, arra utalhat, hogy a család ismerhette az elkövetőket. A Vecerne Novosti is úgy tudja: egy orosz bűnbandára állhat az ügy mögött, amelyik egy ideje már a térségben tevékenykedik.

A tartozások mellett felmerült az is a Blikk szerint, hogy a család otthoni vállalkozása, a gyümölcskereskedelem miatt követték el a gyilkosságot. A lap szerint a család sok ismerőse tudhatta, hogy Sz.-ék tehetősek, a pénzüket nem bankban őrzik, hanem aranyba, ékszerekbe fektetik, amelyet otthon őriznek, a készpénzt pedig "szalmazsákban" rejtegetik. Így a gyilkosságot elkövethették olyanok, akiket a családban mindenki ismert. Ez is lehet a magyarázata annak, hogy miért kellett a gyerekeknek is meghalniuk - írta korábban a Blikk.

A szerb rendőrség mellett a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz a horgosi családirtás ügyében. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: eddig senkit sem gyanúsítottak meg az ügyben. Kedden és szerdán viszont több belgrádi lap is azt írta, hogy a magyar rendőrség már őrizetbe vette a felbujtót.

Az ügy kapcsán kiderült az is, hogy - szerb lapértesülések szerint - a magyar hatóságok már 1997 óta figyelték a családfőt, miután a Szeged melletti Kiskundorozsmán életét vesztette egy barátja, akinek autója alá pokolgépet helyeztek egy szórakozóhely mellett. Jelenleg a rendőrség azt vizsgálja, hogy a családfő tagja volt-e egy szélesebb nemzetközi embercsempész-hálózatnak. A 36 éves családfő ugyanis a gyanú szerint alkohol- és embercsempészettel is foglalkozhatott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK