Ciprusi görög politikus látogatott Törökországban

2005.02.10. 22:07

Hivatalos látogatást tett egy ciprusi görög politikus csütörtökön Törökországban, amire 1963 óta nem volt példa. Utolsó hivatalos ciprusi látogatóként, az akkori államelnök, Makariosz érsek járt a Boszporusz partján.

Nikosz Anasztasziadész - a Demokratikus Tömörülés (DISI) elnevezésű ciprusi görög konzervatív ellenzéki párt elnöke - a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) meghívásának eleget téve utazott Ankarába, ahol tárgyalt az AKP több magas beosztású tisztségviselőjével, köztük Abdullah Gül külügyminiszterrel.

"Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy megoldást találjunk a (megosztott) sziget (Ciprus) gondjára" - mondta a ciprusi görög politikus a sajtó képviselőinek. "A felek véleménye megegyezik abban, hogy két közösségen alapuló szövetségi megoldást kell találni" - fűzte hozzá.

A földközi-tengeri szigetország 1974-ben szakadt két részre, miután török csapatok szállták meg északi részét válaszul egy rövid életű görög ciprusi államcsínykísérletre, amelyet az akkori görögországi katonai junta tervelt ki.

Utoljára III. Makariosz érsek, néhai ciprusi elnök járt hivatalos úton Törökországban, 1963-ban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK