Hajlandó elengedni Giuliana Sgrena olasz újságírónőt az őt elrabló iraki fegyveres csoport, ha Olaszország 48 órán belül bejelenti kivonulását Irakból - volt olvasható csütörtökön egy internetes közleményben.

A magát Szent Háború Szervezetének nevező csoport 48 órás határidőt adott Olaszországnak, hogy bejelentse: kivonja csapatait Irakból. Az internetes közlemény hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani. Mindenesetre a szöveg mellé írói nem csatoltak képeket, videofelvételeket az 56 éves újságírónőről.

Az újságírónő sorsával kapcsolatban meglehetősen zavaros információk és bejelentések keringenek a világhálón. A csütörtöki bejelentőhöz hasonló nevű Iszlám Dzsihád Szervezet múlt pénteken 72 órás határidőt adott Rómának a kivonulásra, majd vasárnap Giuliana Sgrena megölésével fenyegetőzött, ha 48 órán belül nem teljesíti Olaszország a követelést. Hétfőn egy iraki csoport bejelentette, hogy hamarosan szabadon engedi az elrabolt olasz újságírónőt, miután bebizonyosodott, hogy nem kém. Kedden azonban az iraki Mudzsáhid Csoport szintén egy internetes közleményben bejelentette, hogy emberei kivégezték az olasz újságírónőt, mert az "amerikai keresztes had" számára kémkedett.

Giuliana Sgrenát, az Il Manifesto baloldali napilap tudósítóját a bagdadi egyetemi negyed közelében, egy mecset mellől hurcolták el ismeretlen fegyveresek.

Rómában egyelőre nem adnak hitelt az elrabolt tudósító kivégzéséről terjengő híreknek.