Amerika szigorítja a menedékjogot

2005.02.11. 18:48

A külföldiek kitoloncolását megkönnyítő törvénycsomagot fogadott el csütörtökön az amerikai képviselőház. A személyazonosság igazolására használt jogosítványok megadásánál szigorúbban vizsgálják majd, hogy a kérelmező valóban amerikai állampolgár-e.

Az amerikai képviselőház a külföldiek kitoloncolását megkönnyítő, a politikai menedékjog megadásának feltételeit szigorító törvénycsomagot fogadott el - írja pénteki számában a The Washington Post. Az amerikai napilap szerint a terrorizmus elleni harc jegyében csütörtökön 261 szavazattal 161 ellenében elfogadott tervezet megkönnyíti majd a hatóságoknak, hogy útját állják az illegális bevándorlóknak.

A szövetségi államok a gépjárművezetői engedélyek kiadásakor szigorúbban ellenőrzik majd, hogy a kérelmező amerikai állampolgár-e, illetve ha külföldi, akkor legálisan él-e az országban. Ha egy állam nem érvényesíti a törvény irányelvelveit, akkor az ott kiállított jogosítványokat nem fogadják el a személyi azonosság igazolására a reptereken, szövetségi épületekbe való belépéskor, vagy fegyvervásárláshoz.

A szövetségi előírás szerinti jogosítvány magában foglalná tulajdonosának digitális fotóját, születési dátumát, lakcímét, aláírását, valamint a hamisítást akadályozó elemeket. Az Egyesült Államokban ugyanis a személyazonosság igazolására elsősorban az autóvezetői jogosítványt használják. Támogatói szerint a törvénytervezet megnehezíti a terroristáknak, hogy hamis jogosítvánnyal igazolják magukat az országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK