Az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán továbbra sem született döntés arról, hogy Horvátország teljes mértékben együttműködik-e a jugoszláviai háborús bűnök kivizsgálására létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszékkel, s így a terveknek megfelelően március 17-én megkezdődhetnek-e az ország EU-csatlakozási tárgyalásai - közölte Somogyi Ferenc külügyminiszter az ülés után magyar újságírókkal.

Somogyi szerint a magyar vezetés a rendelkezésre álló információk szerint úgy látja, ez az együttműködés fennáll, folytatódik, s a mostani ülésen ő újra kérte külügyminiszter-kollégáit: ha vannak ezzel ellentétes információik, bizonyítékaik, azt osszák meg a budapesti kormánnyal.

Mivel a következő külügyminiszteri ülés egy nappal a tervezett tárgyaláskezdés előtt (azaz március 16-án) lesz, megfigyelők szerint nem lehetetlen, hogy addig, azaz az utolsó pillanatig halasztódjon a döntés.

Somogyi ugyanakkor nem zárta ki, hogy az EU-tagállamok alacsonyabb szinten, a rendszeresen ülésező nagyköveti tanácsban már korábban döntsenek a kérdésről.